Nytt regjeringskvartal kan stå ferdig i 2023

Høyblokken og plassen foran i regjeringskvartalet skal bevares, opplyser statsminister Erna Solberg (H). Y-blokken skal rives.

Statsminister Erna Solberg og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under pressekonferanse om regjeringskvartalet. Regjeringen går inn for at Høyblokken i regjeringskvartalet blir stående og at Y-blokken rives.
  • Bjørn Egil Halvorsen
  • Karen Tjernshaugen
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Statsminister Erna Solberg bekrefter at Høyblokken blir stående når et nytt Regjeringskvartal skal etableres.

Av ulike konsepter, har Regjeringen falt ned på det såkalte konsept øst.

5700 arbeidsplasser

— Høyblokkens forside med lindealleen foran og den integrerte kunsten i Høyblokken skal bevares, sier Solberg.

Samtidig skal Y-blokken rives, opplyser kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse om regjeringskvartalets fremtid søndag ettermiddag.

Regjeringen planlegger rundt 5700 arbeidsplasser i kvartalet fram mot 2034.

— Regjeringskvartalet er først og fremst de ansatte som jobber der. Vi er derfor opptatt av å skape fremtidsrettede, fleksible og attraktive kunnskapsarbeidsplasser i regjeringskvartalet der de ansatte kan samhandle på nye måter og løse oppgavene effektiv, sier Sanner.

Store skader

Erna Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes opplyser at årsaken til at det blir innkalt til pressekonferanse i dag, er at Erna Solberg var i København fredag og lørdag og at hun mandag og tirsdag er på Island.

Regjeringskvartalet ble påført omfattende skader i terrorangrepet 22. juli 2011.

Striden om hvordan et nytt regjeringskvartal skal se ut, har særlig dreid seg om riving eller bevaring av Høyblokken, som huset Statsministerens kontor.

Bevaring var den klare anbefalingen fra et stort flertall av faginstansene som deltok på et høringsmøte om regjeringskvartalet i mars i år.

Fortidsminneforeningen, Norske arkitekters landsforbund, Norske landskapsarkitekters forening, Oslo Bys Vel, Riksantikvaren, Norsk Form og Byrådsavdelingen for byutvikling i Oslo kommune var blant dem som gikk mot regjeringens egen konseptutredning, som i fjor sommer anbefalte at alle bygningene som ble skadd 22. juli 2011 bør rives.

HØYBLOKKA: Striden om hvordan et nytt regjeringskvartal skal se ut, har særlig dreid seg om riving eller bevaring av Høyblokka, som huset Statsministerens kontor.
Publisert