På vei inn til sentralstyremøtet mandag morgen sa Jens Stoltenberg at det har slått ham i helgen hvor mye han kommer til å savne Arbeiderpartiet.

— Det er vondt, nesten litt sårt, sa Stoltenberg til pressen utenfor møterommet i partilokalene i Folketeaterbygningen på Youngstorget. Der står også bystene av tre andre tidligere Ap-ledere, Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og Gro Harlem Brundtland.

Som partileder siden 2002 og medlem av sentralstyret siden 1985, har Stoltenberg også satt sitt tydelige preg på partiets historie.

Ny leder

Denne innstillingen vil ikke bli gjort kjent offentlig med mindre den lekkes. Men, som NTB tidligere har skrevet, er det ventet at beslutningen blir at et ekstraordinært landsmøte skal avholdes, der det bare skal velges en ny leder.

Valg til øvrige tillitsverv vil bli tatt under det ordinære landsmøtet i 2015. Det innebærer at Helga Pedersen fortsetter som nestleder ut valgperioden.

— Jeg er ikke så veldig spent på vedtaket, men det er viktige prosesser partiet skal igjennom, sier Pedersen, som legger til at hun har et godt håp om enstemmighet.

Støre

— Dette kommer nok til å gå for seg i ordnede former, sa Støre da han var på vei inn til mandagens møte. Han har ikke selv bekreftet at han stiller som lederkandidat, men det ville overraske stort om han skulle si nei.

I rekkene bak Støre er det flere kandidater til nestlederverv og andre framskutte posisjoner. Selv om disse valgene utsettes til 2015, vil spekulasjonene gå høyt i pressen. Trond Giske, Anniken Huitfeldt, Ingvild Kjerkol, Hadia Tajik og Helga Pedersen er navn som hyppigst trekkes fram.

Noen svar vil vi få allerede i dag, når landsstyrets beslutning blir gjort kjent, trolig rundt klokken 11.30. Både Jens Stoltenberg og Helga Pedersen skal delta på Aps kommunekonferanse som etter planen innledes klokken 12. En avklaring vil uansett komme før denne starter.