Kineseren, som også har ønsket å kjøpe store landområder på Svalbard og Island, har kjøpt området av grunneieren Ola O.K. Giæver jr. Prisen på avtalen er hemmelig.

— Jeg kan love en ny tidsalder for Lyngen kommune. Jeg stoler 100 prosent på at Huang Nubo vil skape enorme og positive ringvirkninger for regionen. Det finnes ikke en bedre kapitalist, sier Giæver jr. til Nordlys.

Ambassadøren besøkte

Huang og hans eiendomsselskap Zhongkun Group ønsker å utvikle luksuriøse feriesteder i Nord-Europa og har planer om å investere 660 millioner kroner i Norge de neste fem til ti årene, meldte nyhetsbyrået AFP for noen dager siden.

— Det hele startet i oktober i fjor da jeg og familien hadde den kinesiske ambassadøren på besøk hjemme i Lyngen. Jeg fortalte jeg hadde landområder som var ferdig regulert og til salgs, og han forklarte meg at han hadde en interessent. 14 dager senere var vi på båttur ute på fjorden med Huang, og viste ham alt Lyngen har å by på, sier Widerøe-pilot Giæver jr. til avisen.

Politisk klima

Området avtalen omfatter er Seljavika, som ligger 3,5 kilometer fra Lyngseidet, og rundt halvannen time med bil fra Tromsø. Området utgjør en million kvadratmeter med skog, strandlinje og et fjellparti som grenser inn mot Lyngsalpene.

Huang har avvist at hans planer om eiendomsutvikling på norsk jord er politisk styrt fra Beijing, selv om han har sagt at det politiske klimaet mellom Norge og Kina kan spille en rolle i eventuelle framtidige avtaler.

— Selvfølgelig vurderer vi om et land er vennlig innstilt til Kina når vi vurderer hvor vi investerer, har Huang sagt til AFP.

- Gode hensikter

Ifølge Nordlys vil Huang Nubo utvikle et femstjerners feriested for rike kinesere. Selgeren sier at avtalen vil føre til investeringer i Lyngen-området.

— Han vil gi kinesere mulighet til å oppleve arktisk stillhet og ren luft. 80 prosent vil være lokal arbeidskraft, så dette trenger absolutt Lyngen. Det er snakk om en milliardinvestering fra hans side, forteller Giæver jr. og prosjektleder Knut Arild Larsen til Nordlys.

— Jeg stoler 100 prosent på Huang Nubo, og det er ikke tvil om at han har gode hensikter, sier Giæver jr. (NTB)