Høyre-oppvask etter Grand Prix-kommentar

Publisert Publisert

  • En spøk som tok litt av, sier varaordføreren etter uttalelsene om MGP-Stella.
  • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Styret i Aure Høyre samles onsdag kveld for å diskutere Facebook-hetsen som varaordfører Rita Ormbostad kom med etter den norske Grand Prix-finalen i helgen.

— Jeg tar klar avstand fra det jeg har lest og synes hele saken er veldig beklagelig, sier leder Lillian Wessel i Aure Høyre til NTB.

Hun vil ikke si noe om hva Ormbostad risikerer av sanksjoner fra lokallaget, men sier hun vil komme tilbake til saken etter styremøtet - dit varaordføreren for øvrig er innkalt.

Rita Ormbostad er i hardt vær etter at hun postet kommentarer om den norsk-kenyanske Grand Prix-vinneren Stella Mwangi på sin egen Facebook-side.

Les også

Stella vant Grand Prix

— Ikke rasistisk

«Gi mæ sama, isbjørna å moskusa! Æ syns d e d vi ska sæll, å itj at vi har åpne asylmottak!!!!», skrev Høyre-politikeren, som selv avviser at det ligger noe rasistisk bak denne og andre kommentarer.

— En spøk som tok litt av, forklarer Ormbostad til lokalavisen Tidens Krav.

I en annen formulering på Facebook skriver hun at hun skal kvesse et spyd og kjøpe inn bongotromme til den internasjonale finalen i Düsseldorf, før hun fortsetter:

«Muli æ ræse te afrika å sjer d derifrå! Her ska det etast gnu!!!! Ska ta me mæ næste års innslag oppatt tænkt æ ...».

Det lyktes ikke NTB å få fatt i Ormbostad onsdag, men til NRK sier hun at hun angrer på hver eneste setning.

— Nå har jeg blitt klar over hvor langt sosiale medier rekker, og vil være veldig bevisst på det fra nå av. Det har vært en tung dag der jeg har fått mange stygge meldinger, sier hun.

Meningen med kommentarene skal ha vært å uttrykke at hun mener Norge bør satse på noe urnorsk når landet skal presentere seg i den internasjonale musikkonkurransen.

- Mageplask

Under valgkampen i 2007 valgte Oslo Høyres Toril Fiskerstrand å trekke seg fra alle partiverv etter at hun kom med innvandringskritiske uttalelser til en radioreporter med skjult mikrofon.

Nå har Høyres partiorganisasjon fått en lignende sak i fanget.

— Dette var et skikkelig overtramp og et skikkelig mageplask, sier generalsekretær Lars Arne Ryssdal i Høyre til VG Nett.

— Uttalelsen er hinsides. Dette er en form for humor som bommer grovt på hva som sømmer seg, fortsetter han.

Ryssdal sier til NRK at Ormbostad har lagt seg flat i samtale med ham, og legger til at det er opp til henne og Aure Høyre å avgjøre om uttalelsene vil få følger.

SVs stortingsrepresentant Heikki Holmås mener Ormbostads uttalelser er til skade for integreringen.

— Det er veldig skadelig når en sentral tillitsvalgt i Høyre gir så klart uttrykk for at Mwangi ikke er norsk nok, sier han til NRK.

Publisert