Eggdonasjon innebærer at en kvinne donerer egg til andre kvinner, og at egget dermed befruktes og barnet bæres fram i en annen kvinnes livmor.

På sitt årsmøte lørdag stemte flertallet i Oslo Høyre ja til dette spørsmålet, og går dermed mot sin egen programkomité, melder VG.

100 stemte for og 62 stemte imot forslaget.

— Jeg er for eggdonasjon, og er fornøyd med dette vedtaket. Jeg mener det er riktig å likestille menn og kvinner i dette spørsmålet, sier nestleder i Oslo Høyre og finansbyråd Kristin Vinje til avisen.

Ytterligere 18 fylker skal også stemme for eller imot saken som Høyre hittil har vært imot.

På vippen

Skulle Høyre endre mening i saken, vil det bli flertall for eggdonasjon på Stortinget, da både Arbeiderpartiet, SV og Frp har allerede sagt ja til dette. Senterpartiet og KrF er imot.

Bent Høie, leder for Høyres programkomité, er klart imot eggdonasjon.

— Å donere egg er ikke like enkelt som å donere sæd. Det kreves en omfattende medisinsk behandling, og man utsetter seg for de negative effektene som oppstår ved hormonbehandling. Jeg mener dette er akseptabelt når en skal føde eget barn, men ikke når man skal gi egget fra seg til andre, sier han.

KrF rystet

Fra talerstolen under KrFs lokallagslederkonferanse lørdag fortalte partileder Knut Arild Hareide om vedtaket i Oslo Høyre. Ifølge Vårt Land ble nyheten mottatt med hoderisting i salen. Hareide var selv tydelig forbauset.

— Ett av de førende fylkeslag i Høyre ønsker altså to mødre: En biologisk og en som bærer fram barnet. De bryter et viktig prinsipp. Det viser at i viktige verdispørsmål er ikke Høyre noe sikkert valg. Men det viser at KrF kan spille en avgjørende rolle og snu politikken dersom vi får en reell maktposisjon, sa Hareide ifølge avisa.

Tidligere på dagen hadde Hareide langet ut mot Høyres verdipolitikk.