Siste, kl. 14.22: Vannstanden øker fortsatt i nedre deler av Glomma, Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget, opplyser NVE i et oppdatert flomvarsel.

Flomtoppen i Glomma er nådd ved Elverum, og vannmassene beveger seg ned mot Øyeren og de flomutsatte kommunene Enebakk, Fet, Rælingen og Skedsmo i Akershus fylke, og Trøgstad og Spydeberg i Østfold fylke.

— Jeg er mer bekymret for Øyeren enn jeg er for situasjonen rundt Mjøsa, sier Per Sanderud, direktør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Usikker

Hvor stor flommen blir i Øyeren, avhenger blant annet av nedbørsmengdene de kommende dagene, men NVE-sjefen tror ikke at vannstanden vil nå nivået fra storflommen Vesle-Ofsen i 1995. Da ble 7000 mennesker rundt Øyeren evakuert fra sine hjem under den største flommen på 135 år.

— Vi følger situasjonen veldig tett, sier Sanderud.

I Mjøsa kommer flomtoppen til neste uke. Der anslår NVE at vannmassene i Mjøsa vil nå samme nivå som i flommen 2011, som var mindre enn Vesle-Ofsen i 1995.

Skadeforebygging

— Slik det ser ut nå, vil Mjøsa komme opp på nivå med 2011-flommen, mens vi er mer usikre på om det vil bli flere skader rundt Øyeren, sier Sanderud.

NVE følger også situasjonen i Drammensvassdraget nøye, der Hønefoss-området er mest utsatt.

— Vi vurderer reguleringen rundt Randsfjorden for å drive skadeforebyggende arbeid. Men et sted må vannet gjøre av seg, så vi må ta noen vanskelige valg, sier Sanderud.