Utenriksministeren sier at Norge har spilt en nøkkelrolle i samtaler mellom Taliban og Afghanistan.

Tirsdag kom det frem at Taliban åpner et eget kontor i Doha i Qatar for å føre fredssamtaler med verdenssamfunnet. Både Afghanistan og USA har sagt at de vil delta i forhandlingene.

— Vi har vært viktige i den dialogen som har muliggjort det offisielle kontoret i Doha, og de direkte samtalene mellom Taliban og fredsrådet i Afghanistan, sier Eide (Ap) til NTB tirsdag kveld.

Avansert tilrettelegger

Han forteller at Norge har hatt kontakt med emiren av Qatar, Taliban, Hamid Karzais regjering i Kabul og amerikanske myndigheter under de topphemmelige samtalene.

— Vi har hatt en avansert tilretteleggerrolle. Vi har formidlet ideer, krav og analyser mellom de ulike partene. Vi har ikke foreslått løsning på substansspørsmålene, men har bidratt til å gjøre slike samtaler mulig, sier utenriksministeren.

Det var NRK som først omtalte Norges rolle i prosessen.

Møter i Norge

Møtene med Taliban har i hovedsak vært i Doha, men det har også vært samtaler i Norge.

— Jeg kan bekrefte at det har vært detaljerte møter i Norge, men kan ikke si så mye om det foreløpig. Dette har vært en prosess som har vart i mange år, og det gjelder også samtalene i Norge. Bare de øverste lederne visste om dette, sier Eide.

Han er ikke fremmed for tanken om at Norge kan ha en rolle også når de vanskelige fredsforhandlingene nå starter i Doha.

— Det er ikke opp til oss å bestemme, men opp til partene. Men jeg vil ikke utelukke at vi kan ha en rolle videre som en fortrolig dialogpartner, forteller Eide.

Nytt Taliban-kontor

Det nye Taliban-kontoret i Qatar skal brukes til å føre fredssamtaler med verdenssamfunnet. Samtaler mellom Taliban og USA er i vente i Doha allerede torsdag, ifølge en amerikansk tjenestemann.

Det nye kontoret ble formelt åpnet tirsdag, forteller Talibans pressetalsmann Zabiullah Mujahid.

— Formålet er å starte en dialog mellom Taliban og verden, sier pressetalsmannen til nyhetsbyrået AFP.

Han bekrefter samtidig at Taliban nå vil holde samtaler med afghanske styresmakter.

USA stiller krav

I en formell erklæring skriver Taliban at bevegelsen «ikke ønsker trusler mot andre land» fra afghansk jord. «Vi støtter en fredelig politisk løsning som setter sluttstrek for okkupasjonen av Afghanistan, og garanterer for det islamske systemet og sikkerheten i hele landet», heter det videre.

En amerikansk tjenestemann sier at USA ønsker det nye initiativet velkommen.

— Men dette er bare første skritt på en veldig lang vei, sier tjenestemannen til nyhetsbyrået Reuters.

USAs krav til Taliban vil ifølge kilden være at bevegelsen bryter båndene til terrornettverket al-Qaida, legger ned våpnene og godtar den afghanske grunnloven. Dette gjelder særlig den beskyttelse grunnloven gir til kvinner og minoriteter i landet.

Herrer i eget hus

Nyheten om Taliban-forhandlingene kommer samme dag som afghanerne selv overtok ansvaret for sikkerheten i hele Afghanistan fra NATO.

Det skjedde nesten tolv år etter den amerikanskledede invasjonen. Overtakelsen, som beskrives som en viktig milepæl, skjer samtidig som de NATO-ledede, internasjonale styrkene forbereder seg på å forlate landet.

De 100.000 utenlandske soldatene som fortsatt er til stede, vil fra nå av fungere som en støtte til de afghanske styrkene.