Funnet gjorde at politiet sendte tekniske eksperter til stedet for å finne ut om det lå noe kriminelt bak. Men på bakgrunn av nye opplysninger fra arkeologer som har undersøkt hodeskallen, avsluttet politiet undersøkelsene.

Politiadvokat Vivild Bredal i Rogaland politidistrikt opplyste til Fædrelandsvennen tidligere fredag at arkeologer hadde antydet at hodeskallen kunne være fra 1800-tallet. Ved Arkeologisk museum (AmS) i Stavanger som har hjulpet politiet med å oppklare funnet, anslår man imidlertid hodeskallen til å være mye eldre.

— Det dreier seg nok om et funn fra middelalderen og er helt sikkert ingen mordsak fra vår tid, sier arkeolog Sean Denham ved AmS til Aftenbladet.

Sen middelalder

Middelalderen er den vanlige betegnelsen på perioden i Europas historie som ligger mellom antikken og moderne tid, og regnes vanligvis å ha vart fra cirka år 500 til 1500.

Denham sier det faktum at den ene av to tenner som fortsatt sitter i overkjeven, er veldig slitt, underbygger teorien om at hodeskallen mest sannsynlig stammer fra 1400-1600-tallet.

— Denne er veldig slitt, slik finner du ikke hos personer etter 1800-tallet. Det var det avgjørende beviset for at vi hadde med et eldre funn å gjøre. I middelalderen ble kornet malt på steinkverner som etterlot mye stein i melet, som gikk hardt ut over tennene, opplyser AmS-arkeologen.

Ingen mordgåte

Hodeskallen ble funnet i forbindelse med oppgradering av vann- og kloakksystemet i Ankerveien i Tananger. Da grøften ble gravd opp, dukket hodeskallen opp. Ifølge Denham er det snakk om en voksen kvinne, trolig i 40-årene.

Dermed er også en mulig mordgåte avblåst. Et mistenkelig hull i hodeskallens bakhode påkalte politiets interesse, men hullet har trolig oppstått etter kvinnens død, trolig forårsaket av steiner under gravingen, sier Denham. (©NTB)