Derfor oppdaget ikke norske myndigheter overvåkingen

PST og NSM vil forebygge, teleselskapene viser til Post- og teletilsynet – og tilsynet mangler utstyr.

Publisert Publisert

AVANSERT UTSTYR: Nasjonal sikkerhetsmyndighet har nå skaffet seg de samme krypterte mobilene som Aftenposten, og jobber på spreng for å analysere resultatene og ferdigstille rapport til justisministeren. Foto: INGAR STORFJELL

  • Per Anders Johansen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det vakte sterke reaksjoner da Aftenposten fredag og i går avslørte at en rekke falske basestasjoner, såkalte IMSI-catchere, er i bruk i Oslo sentrum.

Avisen pekte ut åtte konkrete steder rundt Stortinget, regjeringskontorer og ambassader der det med vært høy sannsynlighet står overvåkingsutstyr.

Les også

Naive nordmenn

— Å sjekke rundt viktige bygg burde være normalt

Fra en rekke hold kommer det nå kritiske spørsmål til hvorfor hverken PST, NSM, politiet eller Post- og teletilsynet tidligere har oppdaget dette.

— Det burde være en normal forholdsregel å sjekke om IMSI-catchere er i bruk rundt viktige bygg i Oslo, sier teknisk direktør Odd Helge Rosberg i det norske sikkerhetsselskapet Rosberg til Aftenposten. Han viser til at i USA sjekker politiet dette jevnlig ved for eksempel flyplasser.

Norske myndigheter har ikke gjort undersøkelser

Både Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Politiets sikkerhetstjeneste og Post- og teletilsynet opplyser til Aftenposten at de ikke tidligere har gjort tilsvarende undersøkelser som avisen har gjort.

Alle vektlegger at de jobber forebyggende, blant annet ved å advare mot overvåking, sårbarheter og gi råd.

- Ingen hensikt å prøve å finne utstyret

— NSM utfører ikke denne type undersøkelser i ugraderte kommunikasjonsløsninger utover det som ligger innenfor rammen av monitorering slik det er beskrevet over, svarte NSM på e-post.

— For PST har det ingen hensikt å prøve å løpe rundt å finne selve utstyret, svarte PST fredag.

Startet undersøkelser

Etter at Aftenposten tok kontakt, har NSM anskaffet de samme krypterte mobilene som Aftenposten. Utfordringen er at de kan gi falske alarmer, for eksempel på grunn dårlig dekning og signalstyrke.

Det førte til at Aftenposten gjorde nye målinger med avansert kontraetterretningsutstyr ved hjelp av de to sikkerhetsselskapene Aeger Group og CEPIA Technology.

NSM har gjort funn basert på Aftenpostens undersøkelser

Fredag gjennomførte også NSM grundigere undersøkelser rundt sentrale politiske bygg i Oslo, og bekreftet at de gjorde funn av signaler fra IMSI-catchere.

Nå i helgen jobber NSM på spreng med å analysere resultatene og ferdigstille en rapport til justisministeren.

Heller forebygge enn fange

Telenor, som eier og driver store deler av mobilnettet og har over tre millioner mobilkunder i Norge, svarte at selskapet "ser med bekymring på eventuelle falske basestasjoner", og har «videresendt funnene til Post- og teletilsynet for nærmere analyse».

— Telenor ser med interesse på den noe mer detaljerte informasjon overlevert i dag, og vil på nytt ta kontakt med PT for nærmere dialog om videre håndtering, svarte Telenor ved Kristine Meek, leder ekstern kommunikasjon i selskapet, da Aftenposten ba om kommentar fredag før publisering.

Post- og tilsynet svarte at de ser alvorlig på saken og ville undersøke forholdene nærmere.

Teletilsynet mangler det riktige utstyret

Men tilsynet, som Telenor videresendt Aftenpostens avsløringer til, har i dag ikke den type avansert Falcon II-utstyr som Aftenposten brukte.

«Tilsynet har pr. i dag ikke utstyr spesielt tilpasset identifisering av falske basestasjoner, men vil vurdere hvordan eksisterende plattform kan benyttes til dette og hva som videre må gjøres», svarte tilsynet på e-post.

Tirsdag har tilsynet innkalte teleselskapene til krisemøte om saken.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Overvåkingen er fullstendig uakseptabel

  2. Venstre-lederen krever svar etter spionasje-avsløringer

  3. Aftenposten: - Stortinget overvåkes av hemmelig spionutstyr

BT anbefaler

Undersøkjer om fregatten kunne vore berga etter kollisjonen

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN