Ap går inn for Ørland som hovedbase for nye kampfly

Arbeiderpartiets stortingsgruppe går inn for at Ørland i Sør-Trøndelag blir hovedbase for de nye F-35-flyene, og at det blir en fremskutt base på Evenes.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Stortingsgruppa behandlet onsdag innstillingen til forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap). Noe forenklet har valget stått mellom Ørland som eneste base, slik forsvarssjef Harald Sunde anbefalte i november, en delt løsning mellom Ørland og Bodø, dagens hovedbase, eller en kombinasjon av Ørland som hovedbase og forsterkede rullbaner lenger nord som framskutt kampflyforsvar.

Løsningen Ap går inn for, er Ørland som hovedbase og en fremskutt base i Nord-Norge, nærmere bestemt på Evenes.

Dersom denne løsningen blir gjeldende, kan Bodø miste 850 arbeidsplasser, ifølge NRK. For Evenes vil en framskutt base der trolig bety 100 nye arbeidsplasser, litt avhengig av hvor mange fly regjeringen ønsker å plassere der.

Ifølge NRK er det grunn til å tro at Generalinspektøren for luftforsvaret sitt hovedkvarter bli foreslått flyttet fra Rygge til Bodø, som et plaster på såret. Dette vil trolig utgjøre rundt 250 arbeidsplasser.

De to andre regjeringspartiene SV og Sp har onsdag ettermiddag diskusjoner om kampflybasen på sine gruppemøter. Det er ventet at de vil offentliggjøre sine synspunkter onsdag kveld. (©NTB)

Publisert