Fengslingsmøtet i domstolen i Rotterdam startet klokken 13.15 onsdag ettermiddag og ble gjennomført bak lukkede dører. 23-åringen, som er siktet for drapet på sin stefar, Bjarte Hansen (58) fra Bergen, godtok under møtet å bli utlevert til Norge, skriver VG.

Under rettsmøtet ble han spurt om han ville si noe om drapssaken. Samtidig ble han gjort oppmerksom på at han ikke hadde noen plikt til å snakke om dette.

— Han svarte da at han vil reise til Norge og forklare seg for norske myndigheter. Han så ingen grunn til å snakke her, sier nordmannens nederlandske advokat, Adrie T. Tilburg, til avisen.

Meldte seg mandag

Den etterlyste nordmannen meldte seg mandag for politiet i Rotterdam, elleve dager etter at han rømte fra Norge med fly. Han er siktet for drap på sin stefar, Bjarte Hansen (58). Levningene ble funnet i et bål i skogen ved Hafjell torsdag for to uker siden.

Ettersom 23-åringen godtar utlevering til Norge, kan trolig prosessen gå raskt. Advokat Tilburg opplyser at det kan dreie seg om noen få dager og opp til to-tre uker før han kan sendes tilbake til Norge.

Politiet i Gudbrandsdalen har tidligere opplyst til NTB at det vil bli sendt tjenestemenn til Nederland for å hente den drapssiktede når det er klart for hjemsendelse.

Tirsdag ble det også kjent at 23-åringen har bedt om å få oppnevnt advokat Geir Lippestad som forsvarer i Norge. Lippestad har akseptert forespørselen.

- Ble sviktet

Den profilerte NRK-journalisten Madeleine Cederström gikk onsdag ut i lokalavisen GD og fortalte om familiens vennskap med den drapssiktede 23-åringen helt fra han var barn. Cederströms datter Johanna delte blant annet i en periode hybel med 23-åringen før de mistet kontakten for to år siden.

Hun sier 23-åringen var blitt utsatt for en «systemsvikt» i barndommen.

— [Han] ble utsatt for ting som barn ikke skal behøve å utsettes for. Det har jeg sett med egne øyne. Vi var mange voksenpersoner som så det samme, men ingen av oss slo alarm. Vi burde tatt affære, sier Cederström, som presiserer at hun mener den drapssiktede må ta sin straff dersom han blir dømt for drapet.

— På én måte gleder jeg meg til rettssaken, fordi den kommer til å belyse de forholdene [23-åringen] og tusenvis av andre norske barn har måttet leve under. Ingen barn skal ha det slik, sier Madeleine Cederström.