Nytt datasystem ga milliardsmell

Forsvarets datatrøbbel fortsetter. LOS-prosjektet er rammet av milliardsprekk og flere års forsinkelser. Nå vil offisersforbundet ha saken gransket.

Publisert Publisert

KRITISK: Ifølge forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har leverandøren Accenture «rett og slett ikke klart å oppfylle de kravene som Forsvaret opprinnelig satte». ARKIVFOTO: SCANPIX

  • Tron Strand
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det er LOS-programmets siste del — logistikkprosjektet - som er i krise.

Foreløpig er prosjektet syv år forsinket, og det vil koste nesten én milliard kroner mer enn opprinnelig planlagt. Regjeringen åpner for å skrinlegge sentrale deler av prosjektet, eller be om mer penger fra Stortinget.

Les også

Kampflybombe til 11 milliarder kroner

— Dette har store konsekvenser for Forsvarets ressurser og økonomi. Vi ønsker en granskning eller undersøkelse for å klarlegge årsaksforholdene, sier nestleder Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund (NOF).

Sprenger rammene

— Omfanget og kompleksiteten var undervurdert, forklarer ekspedisjonssjef Fridthjof Søgaard i Forsvarsdepartementet.

— Det sprenger kostnadsrammen, og det sprenger tidsrammen, sa forsvarssjef Harald Sunde i Stortinget i mai.

For ti år siden stormet det rundt moderniseringen av Forsvarets datasystemer for økonomisk styring. Det kulminerte i offentlig granskning, sanksjoner mot leverandører, beskyldninger om korrupsjon og budsjettsprekk på noen hundre millioner kroner.

Golf-programmet skulle gi Forsvaret et helt nytt forvaltningssystem for personell, økonomi og logistikk. I 2006 ble Golf til LOS-programmet. LOS skulle levere det Golf ikke klarte noen år tidligere.

Prosjektet ble nå tredelt. Logistikkprosjektet, spesialsydd for oversikt over investeringer, materiell og eiendommer, er den avsluttende tredje delen.

Kostnadssprekken

I 2008 vedtok Stortinget å støtte logistikkprosjektet. Investerings- og gjennomføringskostnaden var beregnet til 691 millioner kroner. I tillegg lovte regjeringen at prosjektet ville føre til en innsparing på 240 millioner kroner i årene 2011-2013. Det betyr at regjeringen lovte en netto kostnad på 451 millioner, ved utløpet av 2013.

I vår ble Stortinget informert om at kostnaden var oppe i 1415 millioner kroner. Prosjektet skulle opprinnelig tas i bruk i 2011, men vil ifølge Forsvarsdepartementet ikke være avsluttet før i mars 2018.

— Selvfølgelig er verken kostnadsøkningen, som er godkjent av Stortinget, eller forsinkelsene vi har hatt, ønskelige, skriver ekspedisjonssjef Søgaard.

Kan bli enda dyrere

Det er stor usikkerhet rundt det siste kostnadsanslaget. Ifølge Forsvarsdepartementets proposisjon om investeringsendringer er det «stor risiko for at den vedtekne kostnadsramma ikkje lenger er tilstrekkeleg».

Departementet viser til en såkalt målpriskontrakt med leverandøren Accenture. Den innebærer at Accenture og Forsvaret deler eventuelle kostnadsøkninger.

Samtidig legger departementet all skyld på Accenture. En ekstern evaluering har konkludert med at selskapet «ikkje har hatt god nok kompetanse knytt til leiing og styring av eit slikt stort prosjekt». På en stortingshøring i juni sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at «leverandøren har rett og slett ikke klart å oppfylle de kravene som Forsvaret opprinnelig satte».

— Vi vet ikke om dette faktisk er riktig, sier Torbjørn Bongo.

Vurdere å stoppe prosjektet

Regjeringen ba ikke om mer penger fra Stortinget i juni. I stedet vurderes det om deler av prosjektet skal skrinlegges.

Forsvarsdepartementet vil først ta stilling til fase to og tre etter at de viktigste delene av første fase er levert i 2016. Forsvaret har mulighet til å avbestille de to siste delene av systemet kostnadsfritt.

- Hvor realistisk er mulighetene for å avbestille, siden dere da må starte helt på nytt igjen?

Les også

Millionsprekk for ny base på Haakonsvern

Les også

Hun håver inn 276.000 på taterforening

— Klarer ikke Accenture å levere fase én, kan vi ikke gå videre med fase to og tre. Da må vi finne andre løsninger, sier statssekretær Eirik Øwre Torshaug.

Hard kritikk

På Stortinget er opposisjonen forferdet, selv om de er holdt løpende informert om kostnadsøkninger og forsinkelser. Høyre, Frp og KrF er enige om at saken er «uheldig og kritikkverdig», og at «programmet ikke har vært tilstrekkelig godt planlagt eller fulgt opp av de ansvarlige».

— Men prosjektet kan ikke bare avsluttes. Det vil være å kaste bort pengene. Prosjektet må nok gjennomføres, sier lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H).

Også lederen av Befalets Fellesorganisasjon, Eivind Røvde Solberg, sier prosjektet må fullføres:

— Man er bastet og bundet på hender og føtter og har ikke noe annet valg enn å finansiere og realisere det. Det er ingen vei tilbake. Det er bare å blø.

Accenture ønsket ikke å kommentere saken.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Bergen sentrum: – Falt stygt på elsparkesykkel

  2. Jente (3) frakta til Haukeland med luft­ambulanse etter å ha havna i sjøen

  3. DN: Flere smittet etter fest i hjemmet til smittevern­overlege

  4. Reagerer på lade­kaos etter norgesferie. Elbil­foreningen mener Tesla har svaret.

  5. – Han skaper veldig stor trivsel

  6. Dette er egenskapene Brann-spillerne ønsker fra sin nye trener

  1. I Verdens Rikeste Land