Kan bli avtale likevel

Intense forhandlinger i løpet av natten har ført frem.

Publisert Publisert

Dronning Margrethe skåler med forbundskansler Angela Merkel, Mexicos president Felipe Calderon, Sør-Afrikas president Jacob Zuma, Kinas statsminister Wen Jiabao og andre ledere på banketten i København. Foto: REUTERS / Bob Strong / SCANPIX

 • Kristin Jansen
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Maksimal temperaturøkning på to grader og støtte til utviklingslandene på 100 milliarder dollar årlig fra 2020 er hovedpunktene i det avtaleutkastet som møter statslederne på klimatoppmøtets siste dag. Det skriver Berlingske Tidende .

Les også

- Vi har vært naive

Dermed er det likevel håp om at København-møtet kan avsluttes med en politisk klimaavtale. Det er intense forhandlinger i løpet av natten som har ført til det nye avtaleutkastet.

Les også Sjur Holsens klimablogg

To grader

EU-formann Fredrik Reinfeldt tok initiativ til å samle flere sentrale krefter for en siste kraftanstrengelse, og samtalene førte frem.

Togradersmålet betyr at jordens tempreaturøkning skal begrenses til maksimalt to grader, og dette har lenge vært en målsetning for klimatoppmøtet. I går gikk kineserne ut og så at de støttet dette, etter at det tidligere på dagen var svært usikkert om landet i det hele tatt ønsket en avtale.

Det som blir utfordringen i dag er å sette mål for CO2-begrensningen, slik at det faktisk blir mulig å begrense oppvarmingen til to grader. Disse forhandlingene blir uhyre krevende.

Kina har ennå ikke sagt noe om når de venter å nå toppen i sine klimautslipp, som er sterkt stigende. USA på sin side har uttalt at de vil kutte utslippene med 3 prosent fra 1990-nivå innen 2020, noe som neppe er tilstrekkelig for i hindre oppvarming utover to grader.

Nederlag

Forhandlingene starter i dag klokken åtte. Klokken halv ni landet Barack Obama på Kastrup for å delta i innspurten.

I går sa Hillary Clinton at USA sammen med andre land vil være med på å støtte u-landene med 100 milliarder dollar årlig. Dette er nå kommet inn i utkastet til en avtaletekst.

Mange tror også at Obamas tilstedeværelse i den siste avgjørende fasen vil ha stor betydning.

— Presidenten planlegger å komme. Vi håper bare at det er noe å komme for, sa Hillary Clinton og gjorde det klart at USA er svært opptatt av å komme fram til en avtale.

For Obama vil det også være et klart nederlag å vende hjem uten en avtale, eller med en tom avtale.

— Vi kommer ikke på grunn av noe som kalles avtale. Vi vil ha noe som virker for det internasjonale samfunnet og som virker for USA. Og vi mener at elementene er til stede for å få til en avtale, sier Robert Gibbs som er talsperson i Det hvite hus- Bt.no følger forhandlingene.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Kan han redde avtalen?

 2. Obama kan inngå avtale om våpenkontroll

 3. EU ber om krisemøte i København

 4. Kan han redde avtalen?

 5. - Vi har vært naive

 6. - Gir ikke opp ennå

 7. Været ødelegger for klimamøtet

 8. - Tiden renner ut

 9. - Vi har ikke gitt opp håpet

 10. - Jeg gjør alt jeg kan

 11. - Danmark gir opp håpet

BT anbefaler

Slik tilbringer tyske Ralf karantenen i Norge. Smittevernlege er bekymret.

Smittevernlege Jens Eikås mener turoperatørene og turistene utnytter et smutthull i karantenereglene.

LES SAKEN
 1. Klima