Den 47 år gamle bærumsmannen ble i mars 1993 pågrepet i Oslo for å ha solgt 93 gram hasj til en annen, navngitt person, og ifølge 47-åringens forsvarer Benedict de Vibe var det Eirik Jensen som gjorde pågripelsen, skriver Aftenposten.

Da Cappelen som ifølge VG på den tiden het Gjermund Thorud, slapp ut fra varetekt etter en måned, ble kontakten mellom de to gjenopptatt. 47-åringen som gjennom sin forsvarer har gått ut med en rekke opplysninger om sitt forhold til Eirik Jensen, sier dette var starten på en over 20 år lang relasjon.

— Forholdet mellom dem, både den vennskapelige og den andre delen, som handler om narkotika, startet med denne pågripelsen, sier de Vibe.

Flydroppsaken

Noen måneder senere sprakk det som den gang var en av norgeshistoriens største narkotikasaker, den såkalte flydroppsaken. Jensen var svært sentral i etterforskningen av saken som har vært omtalt som et gjennombrudd i hans karriere.

En av de dømte i saken, Hilmar Bertheussen, sier til VG at det var Cappelen som ordnet narkotikahandelen. 47-åringen ble imidlertid aldri tatt og hans rolle aldri belyst i retten. Bertheussen hevder at 47-åringen var politiets provokatør i saken, noe 47-åringen gjennom sin forsvarer mandag benektet overfor NRK.

47-åringen nekter for at han har vært Jensens informant i en årrekke. Han hevder imidlertid at Jensen har hjulpet ham og muliggjort hasjtransporter helt siden 1990-tallet ved at Jensen ga ham politiinformasjon om når det var «klar bane».

Eirik Jensen som sist mandag ble varetektsfengslet i fire uker, stiller seg avvisende til alle beskyldningene. Hans forsvarer, Jens-Ove Hagen, har betegnet påstandene som «vanvittige».

Jensen benekter enhver form for «irregulær atferd» i kontakten med 47-åringen. Han sier imidlertid at han har hjulpet 47-åringen med hans rusproblemer.

Hemmelighold

Spesialenheten for politisaker som nå etterforsker politilederen, har vært svært sparsommelig med å kommentere saken. Hele saken er omfattet av et betydelig hemmelighold fra politiets side, og den siktede politimannen er bare blitt gjort kjent med små biter av etterforskningen.

— I motsetning til de Vibe er jeg avskåret fra å kommentere innholdet i min klients forklaringer, sier Hagen til Aftenposten.

Jensen vil foreløpig ikke anke fengslingskjennelsen etter at han søndag var i avhør hos Spesialenheten, men den endelige beslutningen tas ikke før ankefristen går ut om en snau uke. Under søndagens avhør ba de Spesialenheten om å gjennomføre flere etterforskningsskritt.

— Det er ikke noe grunnlag for oss for å anke fengslingskjennelsen. Framdriften er veldig treg, det går veldig sakte. Vi har fått presentert bare en brøkdel av hva politiet sitter på, og det er alt for lite til å skape tilstrekkelig balanse i en anke, sa Hagen til NTB mandag.

Kildeforhold

Den 56 år gamle politilederen, som har vært en del av politimesteren i Oslos strategiske stab, er mistenkt for grov korrupsjon i forbindelse med opprullingen av et omfattende narkotikanettverk i Oslo og Bærum.

De siste dagene er det kommet fram at Spesialenheten trolig sitter på flere hundre tekstmeldinger og avlyttede telefonsamtaler som viser tett kontakt mellom Jensen og Cappelen i fjor høst. TV 2 opplyste mandag kveld at de får bekreftet dette fra flere kilder.

Jens-Ove Hagen sier Eirik Jensen er overbevist om at etterforskningen vil føre til at han blir frikjent. Han har blant annet bedt Spesialenheten gå igjennom politiets informantregister. Der vil det ifølge Jensen framgå at han og Cappelen hadde et hemmelig kildeforhold knyttet til ordinært politiarbeid.