Syv reddet da båt sank

Mannskapet klamret seg fast på skroget til lastebåten "Hava" i det redningshelikopteret kom frem. Akkurat da sank båten. Mennesker og vrakgods ble tatt av dragsuget.

Publisert Publisert
  • Ken Rossland
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

Det er major Jan Egil Bårdsgård, flyger og fartøyssjef på Sea King-redningshelikopteret som reddet seks mennesker, som forteller om dramaet som utspilte seg 15 kilometer vest for Lista i formiddag.

330-skvadronen på Sola fikk melding om at "Hava" hadde sterk slagside og trengte hjelp klokken 11.15. Tre kvarter senere var helikopteret fremme ved båten, som sank i samme øyeblikk.

Sterk vind

— Det var ganske kaotisk en stund. Det fløt såpass mye vrakgods i sjøen at fartøyene i området ikke turde å gå helt inntil. Etter kort tid så vi en person i sjøen og sendte ned en redningsmann. Deretter en til, og så en til. Så gikk det en stund før vi fikk øye på en redningsflåte med tre mann om bord noen hundre meter unna. De ble tatt om bord i helikopteret, og vi fikk beskjed om at sistemann hadde blitt plukket opp av et frakteskip, forteller Bårdshaug.

Det var relativt sterk vind i området, og en bølgehøyde på mellom tre og fem meter, anslår majoren. Mannskapet hadde ligget mellom en halv time og en time i sjøen.

— De var slitne, våte og hadde svelget en god del vann. Situasjonen var såpass uviss at vi valgte å sette kursen rett mot Sentralsjukehuset i Rogaland, i stedet for å lande på Sola, forteller piloten.

Styrmann fra Hordaland

Per Terje Grindhaug i Karmøy Skipskonsult Management, som driver skipet, er lettet over at det har gått såpass bra, og var på farten til Stavanger da bt.no ringte.

— De skal ikke være mer nedkjølt enn det man kan forvente. Alle hadde overlevelsesdrakt, forteller han. Mannen som ble tatt om bord et lasteskip er i god form, og blir tatt med til Egersund.

Pressesjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge på Sola forteller at helikopteret med seks av mannskapet om bord landet ved Rogaland Sentralsjukehus i 13-tiden.

Mannskapet på syv består av to nordmenn og fem personer fra Estland.

Grindhaug opplyser at styrmannen er fra Hordaland, mens skipperen er rogalending. Han vil ikke si nøyaktig hvor de to kommer fra.

Gikk på egne bein

De seks sjømennene kunne spasere på egne bein ut av helikopteret da de ankom sykehuset.

— En av besetningen har muligens et ribbeinsbrudd. Ellers er alle i relativ god forfatning etter å ha ligget en god halvtime i sjøen, sa seksjonsoverlege ved AMK-sentralen Olav Eielsen til Stavanger Aftenblad.

I SJØEN: Mannskapet fra "Hava" forliste.<br/> Foto: Knut S. Vindfallet/Stavanger Aftenblad

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fra mandag kjører Tide åtte turbusser, men de vet ikke hvilke ruter de vil dekke

Se liste over hvilke lokale og regionale busser som går, og hvordan buss for tog rammes.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Skyss frykter mer trengsel tirsdag morgen. Det har én spesiell grunn.

  2. Ruth Grung tapte i Bergen, men gir seg ikke: – Jeg står løpet ut. Jeg er en fighter.

  3. – Ja, det vil bli kaos i Åsane

  4. Hun håpet brann­alarmen skulle gå, så hun fikk slippe. Til slutt bestemte Weronica (19) seg.

  5. «Skal sjåførane få høgare løn, må du og eg betale meir»

  6. Dette liker Lars Arne Nilsen dårlig: – Et bergensfenomen