Frps suksess kan forklare Høyres fall

Fremskrittspartiets suksess kan være den viktigste forklaringen på Høyres dramatiske fall på meningsmålingene. Høyres vanskelige veivalg og velgeres holdning til skattetrykket kan også forklare partiets tilbakegang.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Professorene Bernt Aardal og Anders Todal Jenssen peker på disse mulige forklaringene når NTB på en svart dag for Høyre ber om valgforskernes vurdering av partiets tilstand. Aftenposten melder at partiet har 9,9 prosent i en meningsmåling fra Norsk Respons, og VGs slår opp at mangeåring partimedlem og økonomisk støttespiller, Stein Erik Hagen, melder seg ut av partiet i protest.

De to valgforskerne har få forskningsresultater som kan forklare Høyres tilbakegang. Men begge peker på sammenhengen mellom Høyres og Fremskrittspartiets oppslutning ved valg og på meningsmålinger. Høyre er det partiet som avgir flest velgere til Frp.

Ernas forklaring

Anders Todal Jenssen sier til NTB at han tror Høyre-leder Erna Solberg kan ha mye rett i en forklaring som hun lanserte i NRK tidligere i denne uka. Solberg mener Høyre i noen grad har gjort seg selv overflødig ved den skatteletten som ble gjennomført mens partiet satt i regjering. Dette førte til redusert etterspørsel etter skattelette.

– Ved valget i 2005 kunne ikke Høyre tilby noe folk ville ha. De hadde allerede fått det Høyre hadde å tilby. Når velgerne har fått én ting, vil de ha noe annet. Vinner du et valg og gir velgerne det de vil ha, kan du bli straffet for det. Det er et resultat av at partiene behandler velgerne som kunder, sier Todal Jenssen.

Bredere plattform

Som støtte for dette resonnementet – og Erna Solbergs forklaring – viser Todal Jenssen til en MMI-undersøkelse i Dagbladet 11. september i fjor.

Der går det fram av skatter og avgifter ble rangert på sjetteplass blant viktige saker for valg av parti – etter skole og utdanning, eldreomsorg, økonomi, næring og sysselsetting, barne— og familiepolitikk, og helse- og sosialpolitikk. Skatter og avgifter var et mye viktigere tema ved valget i 2001.

Todal Jenssen mener at Fremskrittspartiets framgang kan forklares med at dette partiet har klart å appellere på flere fronter samtidig, og dermed skaffe seg en bredere plattform. I tillegg har Frp-folk lest Einar Gerhardsens «Tillitsmannen», bygd opp en partiorganisasjon og en partikultur og etter stortingsvalget i fjor høst etablert seg som det dominerende opposisjonspartiet. Lederskiftet ser også ut til å gå greit.

Politisk dilemma

Bernt Aardal kommenterer Erna Solbergs forklaring, og mener hun kan ha «litt rett». Men han tilføyer at mange av Høyres velgere kan ha hatt enda større forventninger om skattelette. Disse kan – som Stein Erik Hagen – ha blitt skuffet.

Aardal har også en kommentar til diskusjonen om Erna Solbergs lederposisjon.

– Høyres problem er langt mer enn Erna Solberg. Dette er et politisk dilemma. Hvilken vei skal partiet gå? Går partiet mot sentrum, åpnes det et rom til høyre for Høyre. Hvis partiet blir mer liberalistisk, blir det mer rom i sentrum.

Bernt Aardal er nå i gang med å analysere materialet fra en stor intervjuundersøkelse som ble gjennomført av Statistisk sentralbyrå og Institutt for samfunnsforskning like etter valget i fjor høst. Resultatene fra den undersøkelsen skal etter planen publiseres før valget i 2007. Da først vil valgforskerne kunne gi en sikrere forklaring blant annet på årsakene til Høyres tilbakegang.

Publisert