Øygard åpner for å trekke seg

Overgrepstiltalte Rune Øygards forsvarer åpner nå for at hennes klient kan komme til å trekke seg som ordfører.

Publisert Publisert

TILTALT: Rune Øygard vurderer fortløpende sin stilling, men avgjørelsen om hvorvidt han skal trekke seg som ordfører, kommer ikke før mandag. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Rune Øygard vurderer fortløpende sin stilling, men avgjørelsen om hvorvidt han skal trekke seg som ordfører, kommer ikke før mandag. Øygard har permisjon under rettssaken.

— Mandag skal han snakke med Vågå Arbeiderparti på styremøtet der. Enten kan de eller han bestemme at han skal trekke seg, eller det kan være snakk om en omforent løsning, sier hans forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, til NTB.

Hun vil ikke gå nærmere inn på hva en slik løsning kan innebære, og avviser at det er aktuelt for Øygard å bestemme seg for noe allerede i helgen.

VG, Dagbladet og TV 2 skriver lørdag ettermiddag at Øygard forstår at han mest sannsynlig er ferdig som ordfører.

— Han innser at det er vanskelig å fortsette, sier Larsen til TV 2.

Johansen: - Han må gå av

Tidligere har Øygard sagt at han ikke kommer til å trekke seg som ordfører mens rettssaken pågår. Øygard nekter for å ha begått seksuelle overgrep mot en ung jente, og selv om ordføreren ikke er blitt dømt, har nå flere i Arbeiderpartiet fått nok.

Fredag kveld sa partisekretær Raymond Johansen i Ap at Øygard ikke kan fortsette som ordfører i Vågå, uansett hva utfallet av rettssaken blir.

— Jeg tar ikke stilling til om Rune Øygard er skyldig i det han er tiltalt for, men det som har kommet fram i retten i dag, gjør at mitt råd til Vågå Ap er at Øygard ikke kan fortsette som ordfører, uavhengig av utfallet i rettssaken, sa Johansen til NTB fredag kveld.

Johansen informerte fredag Vågå Arbeiderparti om dette.

— Jeg er kjent med at det skal være et ekstraordinært styremøte i Vågå Ap mandag kveld. Der regner jeg med at de kommer fram til en klok beslutning, tilføyde Johansen.

Skuffet over partiledelsen

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier at han har det svært tungt nå, og at han erkjenner at saken trolig vil gi konsekvenser for hans jobb som ordfører. Han er svært skuffet over at han ikke fikk beskjed om hva Ap-ledelsen mener før de gikk ut i mediene med det.

Les også

- Stoltenberg presser Øygard til å gå av

Les også

- Jenten opplever atdet verste er over

Les også

Øygard: - Jeg føler meg skikkelig tråkket på

— Han var så vidt kommet hjem før han fikk vite dette gjennom mediene. Han er ekstremt skuffet over partiledelsen med Raymond Johansen i spissen. Verken Øygard selv eller jeg ble informert av Johansen om hva han kom til å formidle til mediene i går kveld, og vi er ikke vanskelige å få tak i, sier Larsen lørdag.

Nestleder i Vågå Ap, Odd Erik Sveen, sier til Gudbrandsdølen Dagningen at alvorlige ting som er kommet fram i retten, samt løpende kontakt med Ap sentralt, har bidratt til at man nå velger å avholde ekstraordinært styremøte mandag. Leder i Vågå Ap, Live Langøygard, bekrefter å ha snakket med Raymond Johansen på telefon fredag kveld. Hun sier at ledelsen har problemer med tilliten til Øygard, og at det er kommet mange sterke reaksjoner fra partifolk og innbyggere ellers i bygda.

— Vågå Ap tar dette på høyeste alvor, sier hun, og legger til at hun på møtet mandag skal videreformidle rådet fra Aps partiledelse og fra fylkesleder Kjersti Stenseng i Oppland Ap.

Krav om avgang

Stenseng sa fredag at hun reagerer sterkt på det som er kommet fram i retten.

— Som ordfører og fremste tillitsvalgt er du avhengig av full tillit. Den tilliten er veldig svekket, sier hun.

Bygdalista i Vågå er nest størst i kommunestyret. Listens leder Tor Valdvik er rystet over det som er kommet fram i retten.

— Vi er voldsomt skuffet over Rune. Ordførervervet er det høyeste tillitsvervet man kan ha i en kommune, og vi er klinkende klare på at han har forvaltet det på en upassende måte, sa Valdvik til VG fredag.

— Vi krever at han går av som ordfører. Han er ikke skikket til denne jobben lenger, og det som han har innrømmet å ha gjort på ordførerkontoret er ikke en tillitsperson verdig, sa Valdvik videre.

Publisert