Oppmerksomheten har i lengre tid dreid seg svært mye om krigen og den humanitære krisen i Gaza, men situasjonen på Vestbredden er også svært alvorlig, understreket han.

— Det er stor frustrasjon på Vestbredden, og det ble veldig sterkt kommunisert i dag, sa Brende etter samtaler med den palestinske statsministeren Rami Hamdallah.

— Det er nullvekst i økonomien, det er bortimot 50 prosent arbeidsledighet blant palestinske ungdommer. Man forventer at Israel i større grad tilrettelegger for økonomisk virksomhet og investeringer, sier utenriksministeren.

Palestina har et underskudd i økonomien sin på 1,4 milliarder dollar, og myndighetene har ikke noe svar på hvordan det kan endre seg uten at Israel åpner for investeringer og næringsinteresser, påpeker Brende. Han trekker fram muligheten for handel med Jordan og mellom Vestbredden og Gaza som avgjørende.

Politiske samtaler søndag

Brende er i Midtøsten for politiske samtaler i Israel, Palestina og Egypt. De politiske samtalene er et ledd i å forberede giverlandsmøtet for Palestina i New York senere i september.

Søndag møtte han blant andre den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman, fredsminister Tzipi Livni og president Reuven Rivlin.

— Situasjonen er svært krevende og kompleks etter krigen i Gaza. Det blir vanskelig prosess fremover mot en tostatsløsning, men håpet er der fortsatt, sier Brende.

Han vil fremføre budskapet om at fredsforhandlingene må komme i gang igjen også når han møter statsminister Benjamin Netanyahu til samtaler mandag.

— Da vil det nok komme noe mer avklaringer på hvor man står i prosessen, sier Brende.

Han mener den eneste måten å forhindre krisen i å blusse opp igjen, er å endre stengningsregimet i Gaza.

— Det må bli lettelse i blokaden slik at 1,8 millioner mennesker kan skape seg et liv og arbeidsplasser framover, sier Brende.

Strid på palestinsk side

Den fastlåste situasjonen mellom partene på palestinsk side var også et tema i samtalene. I helgen truet den palestinske presidenten Mahmoud Abbas med å avbryte avtalen og samlingsregjeringen med Hamas.

— Vi kommer ikke til å godta et partnerskap med dem dersom de fortsetter slik de gjør i Gaza. De har våpen, ressurser og sikkerhetsstyrker, sa Abbas angivelig med henvisning til Hamas.

Hamas har styrt Gazastripen og befolkningen på 1,8 millioner innbyggere siden 2007, da Abbas' sekulære parti Fatah tapte en bitter feide med islamistbevegelsen.

— Dette må løses. Hvis Hamas fortsetter å avvise alle initiativ fra Abbas' side, kan det bety slutten for teknokratiregjeringen og samarbeidet, sier Brende. (©NTB)