Det kommer fram i den uautoriserte biografien «Seierherren» om nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre. Ståle Wigs bok, hvor Utenriksdepartementets arbeid med å forhandle fram en politisk løsning i Libya blir beskrevet i detalj, lanseres torsdag, skriver VG.

— Jeg kan ikke gå god for alle detaljene i boken, men det er riktig at Norge var engasjert som aktiv tilrettelegger av samtaler mellom opposisjonen og regimet i Libya med sikte på en politisk løsning våren 2011, bekrefter Støre overfor avisen.

Det skal ha blitt holdt flere titalls møter, blant annet i Oslo, Tunis og Paris, 20-30 møter bare mens NATOs pågående luftkrig økte i styrke, mellom Gaddafi-regimet og opprørerne. Resultatet skal ha blitt en skisse til avvæpning og maktoverføring en viss tid ut prosessen, men forhandlingene brøt sammen på punktet om hva som skulle skje med skjebne.

Muammar Gaddafi ble drept noen timer etter at NATO-fly bombet bilkortesjen hans 20. oktober 2011. Han ble dratt ut av betongrøret han gjemte seg i, mishandlet og skutt. Sønnen Saif al-Islam, som var de norske utsendingenes hovedkontakt i Libya, ble fanget noen dager senere og risikerer nå dødsstraff.