Fra og med mai og fram til utgangen av 2014 planlegger svenskene å sette 20 ulvevalper fra dyreparken ut i naturen. Disse kan bli plassert nær den norske grensen, melder NRK.

Årsaken er at den svenske ulvestammen sliter med innavl.

Nye gener

Ifølge en EU-rapport er ikke genmaterialet hos ulvene godt nok til å sikre stammen. De vil derfor fornye ulvegenene ved hjelp av ulver fra dyreparker.

— Vi vil sikre at vi får inn nytt genetisk materiale. Fordi det er en begrenset innvandring av ulv til Skandinavia har vi da fått i oppdrag å hjelpe til at det føres inn ulv i Sverige, sier Helene Lindahl Vik, som er prosjektleder i det svenske naturvernsdirektoratet.

- Helt sykt

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum reagerer sterkt på planene og frykter ulven vil komme over grensen. Han drar torsdag til Sverige for å stoppe prosjektet.

— Dette begynner å bli helt sykt. Da kunne vi like godt hatt ulvene i dyrepark og bevart genene der, sier han.

— Det kommer til å berøre Distrikts-Norge i stor grad. Da må vi protestere og si ifra både til den svenske regjeringen og den svenske riksdagen. Vi har ikke noen som helst forståelse for at man skal sette ut svensk dyreparkulv nær norsk grense, sier Senterparti-politikeren.

Synspunkter? Si din mening her.