Lucy Smith døde tirsdag etter lengre tids sykdom, skriver Uniforum.

Smith var professor i barnerett ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun begynte ved Det juridiske fakultet i 1965 som universitetslektor etter å ha tatt sin embetseksamen i 1959 og først jobbet i Utenriksdepartementets rettsavdeling og som forskningsassistent og dommerfullmektig.

Kvitt eller dobbelt

Hun tok sin juridiske doktorgrad i 1981 og ble utnevnt til jussprofessor i 1987. I 1992 ble hun valgt til rektor for UiO. Hun var universitetsrektor fram til nyttår 1998 da hun overlot vervet til Kaare R. Norum.

For å hedre henne for innsatsen ble administrasjonsbygningen til UiO omdømt til Lucy Smiths hus.

Smith ble også kjent for landets TV-seere som overdommer i spørrekonkurransen Kvitt eller dobbelt på NRK på 80-tallet.

Lucy Smith var gift med tidligere høyesterettsjustitiarius Carsten Smith.

Redd Barna-heder

Samme dag som hun døde, skulle Lucy Smith ha fått Eglantyne Jebb-prisen, oppkalt etter grunnleggeren av Redd Barna. Prisen går til enkeltpersoner, grupper, organisasjoner, bedrifter eller andre som har gjort en særskilt innsats for å styrke barns rettigheter eller bekjempe brudd på barns rettigheter.

— Lucy Smith var den fremste forkjemper i Norge for barn og barns rettigheter. Med sin tunge juridiske bakgrunn og forskning rundt temaet, har hun i flere tiår stått på for barns rettigheter både i Norge og internasjonalt. Våre tanker går i dag til hennes familie, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna til NTB.

— Lucy Smith fikk vite allerede i juli at hun skulle få prisen, og jeg vet at hun satte stor pris på det, sier Wang.