Med så mange folk til stede er det bare flaks at ingen ble skadd, mener politiet. Det var gullsmedbutikken Sheikh Enterprises i Schweigaards gate på Grønland i Oslo som ble ranet av fire menn like etter klokka 12 lørdag. Ranerne skjøt minst to skudd utenfor gullsmeden, med svært mange vitner til stede i gatene.

— Vi har ikke et aktivt søk gående, men jobber på åstedet og etterforsker saken. Kriminalteknikere er på stedet, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt Asbjørn Hausvik til NTB.

— Vi vet så langt ingenting konkret om hviken vei de har tatt. Det kan like gjerne være mot Vestlandet som mot Sverige, for å si det på den måten. Vi har ingen indikasjoner på at de er dratt vestover, men man vet aldri. På dette stadiet kan vi ikke utelukke noe, sier Jon Rune Lande, vaktleder ved kriminalvakta i Oslo politidistrikt.

— Vi har ikke opplysninger om fluktretning eller om de overhodet har dratt ut av Oslo. Vi har varslet også Hordaland politisditrikt, uten at jeg vil gå nærmere inn på hva som ligger i det, sier operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt.

I Hordaland sier operasjonsleder Morten Kronen at de så langt ikke er bedt av Oslo-politiet om å foreta seg noe.

— Det er først og fremst de mest nærliggende grenseområdene og nabodistriktene som varsles, sier Kronen.

Operasjonsleder Belle opplyser at seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt lørdag kveld har overtatt etterforskningen av saken.

Godt planlagt

Ranerne skal ha truet betjeningen med våpen og knust flere av glassmontrene mens de fylte bager med gull og smykker, ifølge Dagbladet.

Politiet mener ranet har vært godt planlagt.— Et ran er sjelden en impulshandling. Ranerne benyttet tohåndsvåpen, som har tung skyts som er kraftig og går langt. De har avfyrt minst to skudd, ettersom vi har funnet to tomme hylser i området. Dette kunne fått et meget tragisk utfall, sier politiets innsatsleder Tore Barstad ved åstedet på Grønland.

— Vi har spor som vi følger tett. Ranet skjedde midt i rushtiden, så det er snakk om mange vitner til hendelsen. Vi avhører de viktigste vitnene, sier Barstad.

Det var vitner på stedet som varslet om biltype og hvilken retning bilen kjørte etter ranet.

Lørdag kveld gikk Oslo politidistrikt bredt ut med etterlysning av flere vitner. I etterlysningen heter det:

« Politiet ønsker tips om de fire gjerningsmennene. De flyktet fra stedet i en bil som ble satt i brann 3-4 minutter etter ranet (ca. kl. 12.05) i Heimdalsgate. Politiet ønsker videre tips om mulig fluktbil ranerne kan ha benyttet etter å ha tent på ransbilen. Dersom noen har sett de fire gjerningsmennene uten finnlandshetter ønsker politiet beskrivelse av dem. De hadde på seg like klær. Politiet ønsker videre opplysninger om hvor klærne er kjøpt. »

Varslet grensene

Follo politidistrikt hadde en stund nedsatt hastighet og kontroll av biler i Ås kommune som følge av ranet.

Politiet etterlyser fire unge menn med olabukser, en av dem med grå jakke med grå stripe over bryst og ermer. En av ranerne hadde grønne sko og en sort ryggsekk med hvite detaljer. Ranerne hadde på seg finlandshetter og dykkermasker under ranet, i tillegg til røde hansker.

Politiet har foreløpig ingen opplysninger om hvor mye ranerne har fått med seg, men sier at de regner med at det er snakk om store verdier.

Kontrollerte biler

— Vi så fire maskerte ranere. Da de kom ut av gullsmeden, skjøt de ett skudd i lufta. Deretter kjørte de bort i en Audi A3, sa øyenvitner til Dagbladet.

— Jeg satt i leiligheten og hørte to drønn, det hørtes mer ut som en kanon. Jeg trodde kanskje det var noe på festningen, en markering eller noe, sier en nabo til VG.

Bilen - en franskregistrert sort Audi - som ble brukt under ranet, ble etter kort tid funnet utbrent på Tøyen, opplyser vaktleder ved krimvakta til NRK.

Oslo brann- og redningsetat slukket bilbrannen uten dramatikk.

Et helikopter svirret etter ranet over området, og væpnede styrker kontrollerte biler på veien i nærheten av Tøyen skole.