UD avviser kritikken og sier at de hele tiden har brukt store ressurser på saken, og jobbet for at mannen som er mistenkt for drapet skal bli stilt for retten i Storbritannia. Den mistenkte mannen, Farouk Abdulhak, dro tilbake til Jemen etter drapet.

Martines far, Odd Petter Magnussen, mener det ikke stemmer når UD hevder at de har brukt store ressurser på saken.

— UD har ikke dokumentert sin ressursbruk, og den har ikke vært synlig. Dessverre har vi ikke sett noen tegn til at noe er endret i UD etter regjeringsskiftet, sier Magnussen.

Forstår frustrasjonen

Søndag er det seks år siden den norske studenten Martine Vik Magnussen fra Asker ble funnet drept i London. I den anledning innkalte Magnussen torsdag til pressekonferanse, der han holdt et nesten to timer langt innlegg han kalte en kronologisk odyssé over norsk unnfallenhet.

DREPT: Søndag er det seks år siden den norske studenten Martine Vik Magnussen fra Asker ble funnet drept i London.
PRIVAT/SCANPIX
ETTERLYST: Farouk Abdulhak rømte til Jemen umiddelbart etter drapet. Han er etterlyst internasjonalt.
SCANPIX

— Jeg klarer ikke å finne noe bedre og mer dekkende ord for det som har skjedd enn unnfallenhet. Det har ikke vært et eneste konkret grep mot Jemen utover generell diplomatisk retorikk og utveksling av høflighetsfraser rundt Martine-saken, sier Magnussen til NTB.

Pressetalsperson Svein Michelsen i UD sier til NTB at han forstår Magnussens frustrasjon, og at alle som har fulgt saken er opprørte over at den mistenkte ikke er stilt for retten seks år etter drapet.

Internasjonal arrestordre

Verken britiske eller norske myndigheter har noen utleveringsavtale med Jemen.

— Dette må både norske og britiske myndigheter forholde seg til. Vi har over lang tid og gjentatte ganger henstilt myndighetene i Jemen om å legge press på den mistenkte for å få til at han frivillig reiser til Storbritannia for å bli stilt for retten. Samtidig er det utstedt en internasjonal arrestordre mot den mistenkte som fortsatt står ved lag. Forlater han Jemen skal han ikke føle seg trygg, sier Michelsen.

På spørsmål om hva han mener UD bør gjøre, sier Magnussen:

— De kan kalle inn tunge jemenittiske politiske aktører til møter i Norge, alternativt sende en utsending til Jemen. Det har vi foreslått i mange år, men det er blitt avvist, sier Magnussen til NTB.

Ikke gitt opp håpet

Farouk Abdulhak har etablert seg i Jemen og har nettopp giftet seg. Men Magnussen har ikke gitt opp håpet om at han til slutt blir stilt for retten i Storbritannia. På torsdagens pressekonferanse anslo han sjansene for å komme i mål med saken til 30 prosent.

— Jeg tror det er en sjanse til å lykkes. Det er tungt for oss at vi ikke få satt sluttstrek for denne saken. Vi får ikke vite nøyaktig hva som skjedde med Martine, sier Magnussen.

Han var i februar i møte med utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) for å orientere om saken, og har bedt om et oppfølgende møte, opplyste han på pressekonferansen.