- Jeg vil bare ha henne hjem

Flere hundre demonstranter møtte mandag frem til en ny markering til støtte for Maria Amelie og mot norsk asylpolitikk. Samboeren hennes var en av dem som holdt appell.

PREGET: En tydelig preget Eivind Trædal stilte opp på en ny støttedemonstrasjon for kjæresten og samboeren Maria Amelie, som sitter på politiets utlendingsinternat på Trandum og kan bli sendt ut av landet når som helst. FOTO: Scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Eivind Trædal sier han er ekstremt skuffet over at politiet anket beslutningen om å sette samboeren fri.

— Jeg ønsket bare å se henne igjen i frihet i dag. På lang sikt er målet at hun skal få bli i Norge, men på kort sikt er det viktigste at hun får komme hjem, sier en tydelig preget Trædal.

- Ingen fortjener dette

Han har ikke truffet samboeren mandag, men håper på en ny sjanse tirsdag kveld, så sant den unge kvinnen ikke sendes ut før den tid.

— Jeg kan ikke forstå at hun skal holdes fanget slik hun gjør. Hun er utsatt for dårlig og ydmykende behandling. Ingen fortjener å gå gjennom det de opplever på Trandum, sier han og uttrykker medfølelse med andre familier som har sine kjære på politiets utlendingsinternat.

Les også

Politiet anker Maria Amelie-saken til Høyesterett

Han sier kjøresten er i ferd med «å gå på veggen» og trolig vil trenge psykologisk hjelp når hun kommer ut.

Den mest umiddelbare frykten er at Maria Amelie blir sendt til Russland og en tilværelse som fredløs og papirløs der. Selv har Trædal søkt visum for å kunne følge henne dersom utsendelsen blir gjennomført.

— Den søknaden ligger inne, og det som gjenstår fra min side er å levere en kopi av reiseforsikringen min.

Barns rettigheter

Flere av de andre som holdt appell mandag understreket at de mener behandlingen av Maria Amelie og andre papirløse ikke er Norge verdig.

— Det går ikke an. Det er rett og slett skammelig, sa nestleder Inger Lise Hansen i Kristelig Folkeparti.

— Jeg blir veldig sint av å se mennesker bli behandlet slik. Her skyver man en ung kvinne foran seg for å synliggjøre at vi har en streng asylpolitikk.

Les også

Følger etter kjæresten

Også Marianne Borgen (SV), Bjørnar Moxnes (Rødt) og Helge Solum Larsen (V) uttrykte oppgitthet over at systemet settes over enkeltmennesket. De ønsket også en styrking av barns rettigheter, først og fremst til å bli vurdert selvstendig og ikke utelukkende på bakgrunn av valg foreldrene har tatt for dem. Maria Amelie var selv mindreårig da hun kom til Norge etter flere år på flukt.

Appell og applaus

Generalsekretær John Petter Egenæs i Amnesty International refererte til lagmannsrettens avgjørelse om å sette Maria Amelie fri. Der vises det til manglende «fingerspitzgefühl» rundt pågripelsen.

— Med anken i dag viser politiet at dette er en boksekamp og hun skal knockes. Man trenger ikke fingerspitzgefühl i en boksekamp, sa han til applaus fra de anslagsvis 600 oppmøtte utenfor Justisdepartementet.

Applaus fikk også Oslo-biskop Ole Christian Kvarme da han avslutte sin appell. Han hentet fram arven fra Nansens arbeid i Kaukasus og holdt den opp mot arrestasjonen av 25-åringen fra Kaukasus etter at hun hadde besøkt nettopp Nansenskolen på Lillehammer. Til slutt hadde han følgende oppfordring til regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg (Ap):

— Gi henne et moderne og norsk Nansenpass.

De fleste appellantene avsluttet sine innlegg med lignende oppfordringer, og et annet utsagn som høstet applaus var enkelt, men effektfullt:

— Slipp Maria ut! Dette må ta slutt!

Les også

Hundrevis protesterte for Maria

Si din mening om Marie Amelie-saken i kommentarfeltet under!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Enten satser jeg alt, eller ingenting

  2. - Hun har ikke krav på beskyttelse

  3. - Skammer meg over å være norsk

HOLDT APELL: Oslo-biskop Ole Christian Kvarme var en av mange som holdt appell under mandagens støttedemonstrasjon for Maria Amelie FOTO: Scanpix

BT anbefaler

Valhammer: – Vi må dessverre ha noen lokale tiltak

– Vi er nå i en situasjon at vi dessverre må ha noen lokale tiltak, opplyser byrådsleder Roger Valhammer sent søndag…

LES SAKEN