Samtidig er den avtroppende statsministeren skuffet over at klima ikke pekes ut som et satsingsområdet i Sundvolden-erklæringen som ble lagt fram mandag kveld.

— Jeg er skuffet over at de blant sine åtte prosjekter ikke har tatt med klima, som er en av vår tids største utfordringer, sier Stoltenberg til NRK.

- Ufattelig og avslørende

Audun Lysbakken (SV) søkte gjennom regjeringserklæringen i kveld. Han var lite imponert.

— Vi fikk ikke et treff på fordeling, mens vi fikk to treff på ordet «Segway».

Han mener det er veldig mye som er uklart i erklæringen.

— Men det som er veldig klart er hva som er viktigst for denne regjeringen. Og da blir klima, miljø og rettferdig fordeling de store taperne.

Lysbakken reagerer kraftig på at den påtroppende regjeringen ikke finner plass til klimapolitikk som et av åtte satsingsområder.

— Jeg synes det er ufattelig og veldig avslørende. Dette stiller V og KrF i en fryktelig vanskelig posisjon. De har støttet denne regjeringen mot løfter om en mer offensiv klimapolitikk. Men nå har Høyre og Frp tydelig signalisert at de ikke mener dette er viktig.

Større forskjeller

Stoltenberg trekker fram satsingen på samferdsel og nytt kreftsenter som eksempler på de mange tingene i regjeringserklæringen «som alle er for». Likevel er Stoltenberg bekymret for hva som faktisk blir innholdet i politikken.

— De er ganske vage på mange områder, de lover veldig mye men sier lite om hvor pengene skal komme fra. Jeg er bekymret for om alt de lover vil føre til økte skattekutt og mindre penger i statskassa. Det er mye på utgiftssiden vi alle er enige om, men det må betales for, sier Stoltenberg, som spesielt er urolig for om de blåblås politikk vil føre til større forskjeller i samfunnet.

Statsministeren passet også på å gratulere Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) med å ha blitt enige om en felles regjeringsplattform.

— Selv om jeg slåss hardt for å unngå denne regjeringen, mener jeg det er riktig å gratulere i dag, sier han til TV 2. (©NTB)

PROVOSERT: Audun Lysbakken (SV) mener regjeringens nye klimapolitikk står til stryk.
VEGAR VALDE