Kongos president betalte sykehusopphold for Joshua French

Etter at Joshua French ble dømt for å ha drept Tjostolv Moland, ble han livstruende syk. Kongos president betalte selv for å få nordmannen på sykehus.

BOKLANSERING: Kari Hilde Hodne French lanserte onsdag boken «Dødsdom i Kongo–Kampen for friheten». Her forteller hun sin historie om de åtte årene sønnen satt i fengsel i Kongo.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

I boken «Dødsdømt i Kongo–Kampen for friheten», som ble lansert onsdag, skriver Kari Hilde French om den årelange kampen for å få sønnen Joshua French ut av fengsel i det afrikanske landet.

Etter den siste dommen i februar 2014 ble Joshua French alvorlig syk i fengselet. Mens fengselsledelsen unnlot å gjøre noe, var Kari Hilde French i dialog med etterretningstjenesten i Kongo, som på president Joseph Kabilas ordre forsøkte å få nordmannen overført til Norge. French skulle overføres fra fengsel til sykehus og deretter til Norge.

– Planen var å få Joshua fra sykehuset i Kinshasa til et sykehus i Norge. President Kabila hadde til med bevilget penger til å betale for sykehusoppholdet, skriver Kari Hilde French i boken.

Utkast til avtale

En utkast til avtale som var skrevet av lederen for Kongos nasjonale etterretningstjeneste, Kalev Mutondo, skal ha blitt sendt fra Kongo til Norge.

– President Kabila hadde også gitt beskjed om at han ønsket at løsningen skulle forhandles frem mellom etterretningsetatene i de to landene. Fra Utenriksdepartementet fikk jeg ingen informasjon om dette, skriver Kari Hilde French videre. Hun oppgir at hun fikk opplysningene fra sine kongolesiske kontakter.

Opplegget smuldret imidlertid bort. I løpet av våren ble Joshua French overført til en villa hvor han ble tatt hånd om av moren og norske helsearbeidere som hjalp til, men noen overføring til helsevesenet i Norge ble det ikke noe av da.

UD-kritikk

Under onsdagens lansering kom Kari Hilde French med kritikk av det hun mener har vært dårlig informasjon fra UD i denne saken:

– Problemet i denne saken har hele veien vært at informasjonsflyten – litt avhengig av personer – har vært for dårlig og har gjort oss usikre. Vi måtte søke informasjon i andre kanaler for å få den informasjonen jeg mener UD kunne gitt oss, sa French.

French fortalte at da hun i mai 2009 fikk telefon om at sønnen og Tjostolv Moland var pågrepet i Kongo, trodde hun at saken kom til å løse seg ganske raskt. Slik gikk det som kjent ikke. Det tok åtte år før Joshua French kom tilbake til Norge 17. mai i år.

På spørsmål om hva hun trodde hendte før French og Moland ble pågrepet i Kongo, svarte hun:

– De ble utsatt for et bakholdsangrep. Jeg har ikke gått for mye i detaljer om det i boken, for det er Joshuas historie.

Det er allerede kjent at Joshua French skriver på bok om sine åtte år i kongolesisk fengsel.

Publisert
  1. Joshua French
  2. Kinshasa

Les mer om dette temaet

  1. Kari French: Stolte for mye på UD

  2. Ny bok: Shimon Peres hjalp Joshua French hjem

  3. Radio Norge: Joshua French utskrevet fra sykehus

  4. – Alt skjedde rekordraskt etter at jeg fikk avtalen i hånden

BT anbefaler

Slik vil streik ramme Bergen: Her kan det bli stengt

To skoler kan bli helt stengt. Også sykehjem, helsestasjoner og bibliotek vil bli påvirket. Se listen.

LES SAKEN