«Det står alltid en mann bak»

For to år siden ble han «Årets mann» i Høyre. Møt Sindre Finnes (39), mannen som steller hjemme når Erna Solberg klatrer på politikerstigen.

  • Svein Kvalheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

Men i går kveld måtte likevel paret Solberg/Finnes ty til barnevakt i to-mannsboligen hjemme på Smestad, Oslos beste vest. Gallamiddag på slottet hører til de oppgaver Sindre Finnes innimellom må stille opp på. Som god ålesunder ikler han seg noen ganger Sunnmørsbunaden, men ikke denne gang.

— Jeg veksler mellom bunad og pendress ved slike anledninger. Det blir mange invitasjoner, men Erna og jeg melder avbud hvis vi kan. En slottsmiddag med kronprinsen og den portugisiske presidenten med frue går under den kategori middager man ikke sier nei til. Portugal er et viktig samarbeidsland for Norge, sier «Erna-husbonden».

Sindre Finnes har en travel hverdag som direktør i Prosessindustriens Landsforening (PIL), med kontor på Majorstua. Det er heldigvis ikke særlig langt fra Smestad, der de to barna - en jente på 6 og en gutt på 4 - først er avlevert på skole og i barnehage. Når arbeidsdagen er slutt, er det full fart hjem for 39-åringen. Han sies å være habil på kjøkkenet.

— Jeg synes det er helt greit å ta støyten hjemme, slik at Erna ikke behøver å ha dårlig samvittighet for alt som skal gjøres med barn og hus. Det er ikke noe offer i det hele tatt, sier Finnes.

«Årets mann»

Akkurat det er heller ikke noe nytt. Paret Solberg/Finnes har vært enige om arbeidsfordelingen i heimen i årevis. Så pass suksessrikt at det har vakt oppsikt innad i høyrekretser. For to år siden ble Sindre Finnes utropt til «Årets mann» i Høyre av kvinnenettverket i partiet, det som tidligere var Høyrekvinnene.

— Hyggelig det; det var vel helst partiets bidrag til den kraftige kvoteringsdebatten som gikk på den tiden, fabulerer husfaren.

Sindre Finnes betrakter seg selv som en samfunnsbevisst person. Han er medlem av Høyre og stiller opp for partiet når det trengs. På 80-tallet var han innvalgt til hovedstyret i Bergen Høyre, et verv han også har hatt i Oslo-partiet i en del år. Nå har han trappet ned til å være styremedlem i Smestad Høyre, hvor han ble gjenvalgt i fjor høst.. Det er nærliggende å spørre om det her dreier seg om uforløste, politiske ambisjoner. Er han overskygget av Erna?

Frontfigur

— Med hånden på hjertet, så har jeg aldri hatt særlig store politiske ambisjoner. Det får holde at Erna er så sterkt engasjert som hun er. Mitt politiske bidrag får være å delta lokalt i Smestad krets, selv om jeg innrømmer at jeg ikke er altfor pliktoppfyllende for tiden.

— Hva er din kommentar til at Erna etter alt å dømme snart sitter på Høyre-toppen?

— Det har jeg egentlig ingen spesiell kommentar til. Selvfølgelig har Erna og jeg diskutert dette grundig etter at Jan (Petersen) gjorde det kjent at han ikke tar gjenvalg. Og som nestleder vet Erna selvsagt godt hva hun går til.

— Selv tror jeg ikke at Ernas - jeg får vel si eventuelle nye verdighet - kommer til å bli mer belastende på familien. Vi vet hva vi går til. Forskjellen kan bli at Erna kommer til å bli enda mer frontfigur enn hun allerede er - med de opp- og nedturer - som hører med til vervet som partiets fremste tillitskvinne. Vi skal nok få familielivet til å gå rundt hjemme på Smestad uansett, sier Sindre Finnes - mannen som steller hjemme når Erna svinger seg.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Rokeringer i regjeringen

I FINSTASEN: Sindre Finnes på vei til gallamiddag på slottet sammen med kona Erna Solberg.<p/>FOTO: HÅVARD BJELLAND
BT anbefaler

– Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

– Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

LES SAKEN