- Glade for at vi lever

I shorts og uten sko kjempet flere av det indiske mannskapet på «Fjord Champion» mot de intense flammene. Etter syv timer måtte de gi opp.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

HILDE MOI DAG IDAR TRYGGESTAD

— Det viktigste er at alle er i live. Vi er bare glad for at alle er ok, sier styrmann Puneet Rat Singh i trygge omgivelser på et hotell i Kristiansand.

Sammen med kaptein Raj Kumar og annenstyrmann Khushroo J. Elavia var han sistemann som forlot det brennende skipet lørdag morgen.

Ikke tid til å bli redd

— Jeg var ikke redd, vi hadde ikke tid til det. Vi måtte bare konsentrere oss om å prøve og slokke brannen. Det kan ha brutt ut litt panikk blant mannskapet, men offiserene er opplært til å takle slike situasjoner, sier Singh.

Men en situasjon så ille som denne, har han aldri før vært ute for.

— Alt gikk galt samtidig. Vi sov da vi plutselig hørte brannalarmen.

— Alle løp og begynte å slokke. Først så det ut som om vi hadde kontroll på brannen, så blusset det opp igjen. Vi har holdt på å slokke i syv timer, og er veldig trøtte nå, sa Singh da vi traff ham i går morges.

— Vi lå jo og sov, så alle løp rundt nesten uten klær og slokket. Selv var jeg i shorts, og derfor var vi alle veldig kalde. Det snødde og blåste så mye at snøen kom sideveis, forteller han.

Munnbind

— Vi tok på oss munnbind og gikk inn for å slukke brannen. Det tok liksom aldri slutt. Vi gjorde alt som står i boken og alt som ikke står i boken, men vi klarte ikke stoppe brannen.

Flere av mannskapet gikk rundt barføtt på hotellet, og var ute senere på dagen for å handle klær.

— Hvordan har dere det nå?

— Vondt, men vi er glad alle er ok.

Mannskapet skulle vært om bord på båten i fire-fem måneder, og har nå vært der elleve dager.

Mistet alt

— Det var hjemmet vårt akkurat nå. Vi hadde alle eiendeler om bord på båten, forteller mannskapet.

— Jeg mistet alt. Eiendelene mine, dokumentene mine, alt, sier en.

— Dette er virkelig ille. Jeg er veldig lei meg, dette skulle ikke ha skjedd, sier kaptein Raj Kumar. - Men vi har fått veldig god støtte fra Norge, og det er vi takknemlige for.

Singh var kritisk til at hjelpen tok så lang tid.

— Det er merkelig at de ikke har en slepebåt i en såpass stor by som Kristiansand. Det kunne fått båten til ikke å gå på land, og det kunne kanskje hjulpet til at vi fikk slokket brannen, sier han.

Publisert
TATT HÅND OM: En av inderne om bord får hjelp av helsepersonell etter å ha blitt evakuert fra det brennende skipet.<p/>FOTO: CHRISTIAN THORKILDSEN, FÆDRELANDSVENNEN.
BLUSSET OPP IGJEN: Mannskapet trodde brannen på «Fjord Champion» var slokket, men natt til søndag blusset den kraftig opp igjen. De 28 inderne om bord måtte evakueres.<p/>FOTO: KJARTAN BJELLAND, FÆDRELANDSVENNEN.

Les mer om dette temaet

  1. Samarbeid mot oljekatastrofe

  2. Rike på matolje-frakt

BT anbefaler

De lærer stadig yngre barn om spise­forstyrrelser. Her er deres tips til foreldre.

Les hva foreldre kan gjøre for å hindre at barnet får et vanskelig forhold til kropp og mat.

LES SAKEN