- Helomvending i hijab-saken

Justisminister Knut Storberget (Ap) skal ha gjort helomvending i hijab-saken og vil likevel ikke tillate at uniformert politi får bruke det religiøse hodeplagget.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Storberget vil ifølge NRK avbryte vinterferien og fredag kunngjøre at hijab-vedtaket er omgjort. Regjeringen skal også ha bestemt seg for å nekte tollere å bruke hijab, samtidig som bruken av hodeplagg i Forsvaret skal vurderes nærmere.

Ingen i Justisdepartementet ville torsdag kveld kommentere saken, men på Stortinget smeller det i verbale piskeslag fra de borgerlige.

— Det ville være klokt av statsministeren å skifte ut Knut Storberget. Det hjelper ikke at det omtalte hijab-forslaget trekkes. Vi kan ikke ha en statsråd som mangler grunnleggende kontroll, sier Frp-formann Siv Jensen.

Hun mener justisministerens håndtering av saken svekker stillingen til statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

— Stoltenberg slo i spørretimen ring rundt Storberget, åpenbart uten å kjenne til alle fakta i saken, sier hun.

- En stakkar

Justisministeren skal ha vært ukjent med at vedtaket om å tillate hijab i politiet ble offentliggjort på departementets nettsider 4. februar. Beslutningen skal ha vært drevet fram av statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik, uten hans kjennskap.

Hijab-vedtaket vakte sterke reaksjoner og ble senere annullert. Men skaden er allerede skjedd, mener opposisjonen.

— Jeg synes synd på ham. Dersom noen trodde lekkasjen fra Justisdepartementet ville hjelpe Knut Storberget, tok de skammelig feil. Han framstår som en stakkar, sier Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

Hun mener det er greit å delegere arbeidsoppgaver til en statssekretær, men legger til at dårlig skjønn er utvist når en så kontroversiell sak ikke blir forelagt statsråden.

— Uansett har Storberget det konstitusjonelle ansvaret, sier Høyre-lederen.

Hennes partifelle André Oktay Dahl sier han knapt tror det han hører.

— Man kan stille spørsmål om Storberget har de riktige medarbeiderne. Det kan også stilles spørsmål om statsråden har kontroll over det som skjer i departementet, sier han til NTB.

Taus Storberget

Erna Solberg mener det er en lite klok strategi å nekte å kommentere saken, slik Storberget og hans to navngitte medarbeidere har gjort.

— Mitt vennlige råd til Knut Storberget er å komme på banen. Han må vise at han tar ansvar, ellers fortsetter stakkarsliggjøringen, sier hun.

Hans Olav Syversen i KrF er enig med Høyre-lederen.

— Storberget må rydde opp så fort som mulig og få gjort slutt på debatten og tvilen. Når virker det som om det er anarkistiske tilstander i Justisdepartementets politiske ledelse, sier han.

Hijab-affæren er den siste i rekken av flere saker som har gjort Storberget til ettertraktet vilt for opposisjonen på Stortinget. Justisministeren har tidligere fått ramsalt kritikk for problemene i politiet, blasfemiparagrafen og ønsket om å utvide åremålet til politidirektør Ingelin Killengreen.

Nå risikerer han tukt foran åpne mikrofoner i Stortinget.

— Det er merkverdig og ubegripelig dersom Storberget ikke visste om vedtaket. Har vi ikke fått en avklaring før mandag, vil vi fremme forslag om at kontroll- og konstitusjonskomiteen tar tak i saken, sier komitémedlem Carl I. Hagen (Frp) til NRK.

Bør politifolk få bruke hijab til uniformen? Si din mening i feltet under!

Publisert
SNUR: Knut Storberget går fra ja til nei, ifølge NRK.

Les mer om dette temaet

  1. Offerets beste venner

BT anbefaler

TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

Eirik Furuseth opplevde meldingene som truende og trakasserende.

LES SAKEN