Gigantmobilen

Større blir det ikke. Iphone 5 og Galaxy S4 blir smågutter sammenlignet med Sony Xperia Z Ultra.

Publisert Publisert

Kort oppsummert:

Sony Xperia Z Ultra er så stor at det nesten er komisk. Om du ikke lar deg affisere av andres hånlatter, får du en super brukeropplevelse og en skjerm som er så stor at dette kunne vært et lite nettbrett.

Telefonen er også svært sprek, og på toppen av det hele er den vanntett.

Hele testen leser du her.

Konklusjon

La oss introdusere deg for Sony Xperia Z Ultra: En gigant av en smarttelefon med 6,4 tommers skjerm. Dette er, for å si det mildt, stort. Til sammenligning måler skjermen på Samsungs nye Galaxy Note 3 «bare» 5,7 tommer.

Det hadde vært veldig enkelt å dra vitser om at dette er så stort at det ser ut som om du snakker i en fjøl. At den er så enorm at du må kjøpe nye bukser bare for å få plass til den i lomma. Eller at folk kommer til å peke og le når du plasserer nettbrettet ditt mot øret.

Helt latterlig

Xperia Z Ultra er en latterlig telefon. Det er ingen tvil om det. Men det er samtidig ikke fullt så enkelt heller. Det er rimelig åpenbart at dette ikke er en telefon Sony har laget for folk flest.

Dette er telefonen for deg som ikke vil drasse på et nettbrett og en mobiltelefon. Om dette er en beskrivelse som passer for deg kan Z Ultra være verdt en nærmere titt.

Flott skjerm

Skjermen er stor og høyoppløst nok til at Z Ultra duger til begge oppgaver. Og ikke bare er den stor. Den er også svært høyoppløst, med full HD-oppløsning. Faktisk er den skarpere enn skjermen til Iphone 5S.

Den har et godt og skarpt bilde, og det sier seg nesten selv at den fungerer som en drøm til video, surfing, spill, å lese dokumenter på og i grunnen alt annet.

Svært sterk

Maskinvaren under panseret er dessuten av det sterke slaget. Prosessoren er den samme som iflaggskipet Xperia Z1. Det er ingen oppgaver denne telefonen ikke håndterer.

Mens vi snakker om Xperia Z1, er det også verdt å merke seg at de to telefonene er mer eller mindre like i funksjonalitet og programvare. Du kan dermed koble til en PlayStation 3-kontroll om du vil, den har god lyd i lydutgangen, og det er en mengde smarte funksjoner for strømsparing, automatisering og annet.

Som de andre Xperia Z-modellene er Z Ultra dessuten vanntett. Du kan senke den ned til 1,5 meters dyp i 30 minutter uten at den tar skade av det. Selv om telefonen har et enormt overflatearea, er den faktisk ikke mer enn 6,5 millimeter tykk.

Så skal vi påpeke at Sony av en eller annen grunn har valgt å plassere lydpluggtilkoblingen på siden av telefonen. Det hjelper ikke akkurat på når du skal ha den allerede brede telefonen i lomma.

Når du snakker i telefonen, og folk rundt deg hånler, er det du som ler sist. Det er nemlig veldig god talekvalitet her. HD Voicestøttes også.

Litt svakt batteri

Det vi skal klage på er at den store skjermen bruker mye strøm. Kombinerer du dette med tunge spill tømmer du det 3050 mAh store batteriet på noen få timer. Om du bruker telefonen mye bør du belage deg på å lade et par ganger om dagen. Ved mindre bruk varer batteriet til kvelden.

Kameraet greit, men Sony har valgt å droppe kameralys. Det gjør at denne telefonen ikke egner seg spesielt bra til å ta bilder i svak belysning.

Men vi må tilbake til størrelsen. Xperia Z Ultra er for stor for de fleste av oss. Det er likevel vanskelig å holde dette mot den. Du kjøper ikke en minibuss om du klarer deg med en toseters roadster.

Vi mener derfor at dette er en helt super smarttelefon for deg som vil ha så stor og god skjerm som overhodet mulig, uten at det bikker over i et nettbrett.

topp13-FnOySuccqd.jpg

Xperia Z Ultra gjør iPhone 5 og Galaxy S4 til dverger.

Alternativer

Vær klar over at det finnes noen alternativer:

Samsung Galaxy Mega 6.3: Galaxy Mega 6.3 har skjerm på 6,3 tommer, men oppløsningen er ganske mye lavere. Det har litt å si for skjermer av denne dimensjonen. Den er kanskje ikke direkte uskarp heller. maskinvaren er dessuten en del svakere. Men prisen starter på 3900 kroner. Det er nesten 2000 kroner mindre enn Z Ultra.

LES MER:Sjekk denne megatelefonen(tu.no)

Asus Fonepad: For 2700 kroner får du Asus' mobil/nettbrett-krysning Fonepad. Denne har sju tommers skjerm. Men spør du oss er det ingen tungtveiende grunner for å velge denne, selv om prisen er langt lavere.

LES MER:Test av Asus Fonepad

Samsung Galaxy Note 8.0 LTE: Om det egentlig er et nettbrett du vil ha, kan du ta en titt på Samsung Galaxy Note 8.0, som kommer med skjermpennen S Pen. Velger du LTE-utgaven kan du ringe med brettet. Men dette er altså et nettbrett å ringe med, mens Ultra Z er en telefon først og fremst. Koster fra 4300 kroner.

LES MER:Test av Samsung Galaxy Note 8.0(versjonen uten LTE)

Samsung Galaxy Note 3: Klarer du deg med en skjerm som er noe mindre, kan Samsungs kommende Galaxy Note 3 være verdt å ha i bakhodet. Denne har S Pen, som lar deg skrive, tegne og annet. Skjermen er 5,7 tommer og har samme oppløsning som Ultra Z. Maskinvaren er også på høyde med Z Ultra sin. Prisen ligger an til å bli den samme.

LES MER:Lyntest av Samsung Galaxy Note 3

Alt i alt er Sony Xperia Z Ultra en flott multimediatelefon. Den er super til surfing. Den egner seg veldig bra til e-post og dokumenter på farten. Vi er overrasket over hvor godt vi liker den, størrelsen til tross.

Så skal det sies at det koster å være kar. I skrivende stund går Z Ultra for 5700 kroner. Til denne prisen får du en Xperia Z1, som vi mener er en av de aller beste telefonen som er å oppdrive akkurat nå.

Og selv om vi liker Z Ultra veldig godt, skal vi ikke nekte for at vi ser frem til å bytte tilbake til en telefon av mer normal størrelse. For vår del blir dette litt i overkant.

karakterSonymonster-JcKivXtg3T.jpg

Les hele testen hos Mobili.no

Spesifikasjoner:

Type: Trykkskjerm

Størrelse: 179,4 x 92,2 x 6,5 mm, IP55+IP58

Skjerm: 1920 x 1080 piksler, 6,4 tommer, 344 PPI, Triluminous LCD

Operativsystem: Android 4.2.2

Nettverk: GSM, 3G, LTE

Internett: Edge, DCHSPA, LTE, Wi-fi 802.11a/b/g/n/ac

Bluetooth: 4.0+AptX Navigasjon: AGPS, GLONASS

Minne: 2048 MB RAM, 16 GB lagringsminne

Minnekort: Ja, Micro-SDXC

Systembrikke: Qualcomm Snapdragon 800

Prosessor: Krait 400, 4 x 2,2 GHz

Grafikkprosessor: Adreno 330

USB: 2.0, Micro-USB, USB-OTG

Medieutgang: 3,5 mm minijack, MHL

FM-radio: Ja

Kamera: 8 MP, f/2.4, 2,96 mm, 2 MP front

Videoopptak: 1080p, 30 FPS

Batteri: 3050 mAh

Pris: Fra 5700 kroner (nettbutikk)

Se alle spesifikasjonene

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Bom stopp over natten: Dette er restaurantenes bønn til gjestene

Nesten ingen bedrifter booker hos dem nå. Her er restaurantenes bønn til gjestene.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Slik tilbringer tyske Ralf karantenen i Norge. Smittevernlege er bekymret.

  2. Ytterligere 55 bekreftet smittet av korona i Oslo

  3. Syklist skal ha kjørt inn i liten lastebil bakfra

  4. – Mange arbeidsgivere vet ikke at de må betale lønn til folk de sier opp

  5. Jobbintervju: Dette bør du ikke svare på spørsmålet «Hva er dine svake sider?»

  6. Kvinne fikk illebefinnende og havnet på sykehus i Førde. Det forhindret trolig et stort koronautbrudd.