Stor eller liten mobil?

Flere av høstens store mobilnyheter fås i to størrelser. Prøv før du handler, er ekspertenes råd.

Publisert Publisert

Mobilskjermene vokser og telefonene blir tynnere. Med Iphone 6 Plus har også Apple kastet seg på trenden med såkalte «phablets» eller «brettmobiler».

Men ikke alle ønsker en mobil som knapt får plass i lommen. Det har mobilprodusentene skjønt, og flere tilbyr nå kompaktutgaver av sine storvokste toppmodeller.

— Skal du primært bruke telefonen til å skrive mye e-post og se film, kan det være en fordel med en stor telefon. De minste modellene er imidlertid mye mer praktiske å bruke med én hånd, og er også mer praktiske å ha med seg. Men det er smak og behag, så det er viktig at du prøver selv før du kjøper, sier mobilekspert og fagredaktør for nettstedet Tek.no, Kurt Lekanger.

Han tror de fleste vil synes at en telefon med skjermstørrelse på maks 5-5.2 tommer er passe stor.

- Likevel ser vi at store telefoner, som Galaxy Note 3, selger stadig bedre – antagelig fordi de er et bra kompromiss mellom nettbrett og mobiltelefon. Med en stor telefon, trenger du antagelig ikke et nettbrett i tillegg.

Bøyde mobiler

Kun få dager etter at Apple Iphone 6 Plus ble lansert, kom det påstander om at den bøyde seg etter opphold i trange bukselommer.

Apple hevder på sin side at det er ekstremt sjeldent at de nye Iphone-modellene bøyer seg ved normal bruk, og får støtte av mobiljournalist Marius Valle i Teknisk Ukeblad.

— Dette er ikke noe å bekymre seg over, og jeg har ikke sett noe som tyder på at Apple er verre enn andre. Men det er klart, alle telefoner lar seg bøye bare du bruker nok makt. Det gjelder som alltid å behandle telefonen pent og med fornuft, sier Valle.

Vi har bedt mobilekspertene i Tek.no vurdere tre av sine «favorittpar»

LES OGSÅ:

Iphone 6 og trange jeans kan bety trøbbel

Sony Xperia Z3 og Z3 compact

afp000784425-p5B5nGXipS.jpg

Sonys to nye telefoner har fått den største ansiktsløftningen vi har sett siden Sony begynte å lansere sine vanntette Xperia Z-modeller.Xperia Z3 Compact har en skjerm på 4,6 tommer, noe som gjør den betydelig mindre og mer lommevennlig enn den vanlige Xperia Z3-modellen som har skjerm på 5,2 tommer.

Begge har meget gode skjermer, men der storebror har full-HD-oppløsning, må Z3 compact klare seg med 1280 x 720 billedpunkter. Det er også visse designforskjeller.

Sony Xperia Z3 er i toppsjiktet på alt, mens Z3 Compact er den beste kompakte smarttelefonen du kan kjøpe akkurat nå. Den er både rimeligere enn Samsung Alpha og Iphone 6, er vanntett og har minnekortstøtte. Les hele testen av Z3 og Z3 compact .

Sony Xperia Z3

Pris: ca. 5300 kroner

Karakter: 10/10

Sony Xperia Z3 Compact

Pris: ca. 4200 kroner

Karakter: 10/10

Apple Iphone 6 og Iphone 6 Plus

afp000784424-m73qz2kDcG.jpg

Iphone 6 Plus er med sin skjerm på 5.5 tommer vesentlig større enn den vanlige Iphone 6-utgaven som med sine 4.7 tommer har vokst betraktelig sammenlignet med forgjengeren.Begge byr på topp ytelse i lekker innpakning og skjermene er meget gode. Kameraene er blant de beste og hurtigste på markedet. Iphone 6 Plus har i tillegg optisk billedstabilisator og bedre batteritid

Valg av Iphone handler også om å akseptere Apples økosystem, og produsentens måte å gjøre ting på. Om Iphone 6 Plus er for stor? Prøv selv før du bestemmer deg. Les hele testen av Iphone 6 og 6 Plus

Iphone 6

Pris: 5790 kroner

Karakter: 9/10

Iphone 6 Plus

Pris: 6690 kroner

Karakter: 9/10

Samsung Galaxy S5 og Galaxy Alpha

afp000785128-U4wq34A_Do.jpg

Samsung Galaxy S5 er Samsungs storselger. Utvilsomt en meget god telefon, men 5.1-tommeren er ikke uten skjønnhetsfeil. På sitt beste er den lynrask, men sporadiske tregheter og et ikke altfor imponerende kamera trekker ned.Galaxy Alpha er en lett og designlekker smartmobil med 4,7 tommer stor skjerm, som i likhet med Galaxy S5 kan skilte med både fingeravtrykksleser og pulsmåler.

Veldreid og med samme skjermstørrelse er Alpha kanskje det beste Android-alternativet til Iphon 6, men den er ikke vanntett slik Galaxy S5 og Sonys Xperia-modeller er. Les hele testen av Galaxy S5 og Galaxy Alpha.

Samung Galaxy S5

Pris: ca. 4500

Karakter: 8/10

Samsung Galaxy Alpha

Pris: ca. 5000

Karakter: 9/10

Følg oss på Twitter: @RIKSdigital

LES OGSÅ:

Iphone 6 og trange jeans kan bety trøbbel

Tre ting som irriterer med Ios 8

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Jeg gleder meg til å bli Brann-spiller

  2. Tre nye smittede i Bergen

  3. Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

  4. Tett ettermiddagstrafikk

  5. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa

  6. «Eg trur ikkje noko på at dagens studentkull er så lettkrenkte»