Ekstremfredag for historiebøkene: Aldri før har det vært varmere i fire fylker

Varmerekordene sto for fall over store deler av Sør-Norge. Hordaland, Rogaland, Vestfold og Østfold fikk nye rekorder. Oslo fikk ikke ny rekord, men var varmest i landet.

Publisert Publisert

VARMEST I LANDET: Dag Fossheim kjøler seg ned i Akerselva ved Nydalen fredag ettermiddag. Det ble ikke ny varmerekord i Oslo, men Oslo ble med 34,6 grader det varmeste fylket i landet. Foto: Morten Uglum

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fredag 27. juli 2018 blir i historiebøkene husket som en av de aller varmeste dagene i Norge. Bergen hadde sin varmeste dag noensinne – og det skal bli bortimot like varmt i morgen.

Hordaland, Rogaland, Vestfold og Østfold fikk nye fylkesrekorder denne fredagen, mens Akershus satte ny julirekord.

På andre plass på listen over dager det er blitt satt flest fylkesrekorder, kommer 20. juni 1970. Den norske varmerekorden på 35,6 grader i Nesbyen ble satt den dagen.

Lenge så det ut til at også Oslo kunne slå sin 117 år gamle varmerekord da det ble målt 35 grader, men denne rekorden glapp med et par tiendedeler.

Oslo ble likevel varmest i landet med 34,6 grader. Av alle landets fylker har Oslo den eldste rekorden.

Les også

Bergens gamle varmerekord er knust

Les også

Har det vært unormalt tørt i juli?

HETT: Den eksisterende Oslo-rekorden ble målt på Observatoriet i 1901. Den er på 35 grader. Fredag målte Aftenposten 35,5 grader utenfor Observatoriet. Foto: Morten Uglum

Selv om Oslo ikke fikk ny offisiell rekord, var Aftenposten på Observatoriet på Solli plass der Oslos varmerekord ble målt i 1901. En uoffisiell måling fra Observatoriet viste 35,5 grader ved 16.30-tiden fredag.

For øvrig er 34,6 grader den høyeste temperaturen som er blitt målt på Blindern.

Dropper utenlandsferie

– I år har vi drømmesommer i Norge. Jeg setter ikke mine føtter en meter ut av Norge. Det skal jeg gjøre i februar, sier Dag Fossheim.

Rett utenfor døren hans i Nydalen renner Akerselva. Der har han funnet en liten foss til å kjøle seg ned. En uoffisiell måling viser 25,9 grader i vannet fredag ettermiddag.

Dag Fossheim (nederst til Høyre) og Rebecka Scheen var blant flere hundre Oslo-folk som kjølte seg ned i Akerselva ved Nydalen fredag ettermiddag. Foto: Morten Uglum

– Jeg har badet her hver sommer i seks år, og har aldri opplevd så høy temperatur i vannet før, sier Fossheim.

Rebecka Scheen har tatt turen fra Carl Berners plass til Nydalen for å bade i Akerselva.

– Jeg var i Kreta tidligere i sommer. Der var det 28–30 grader. Akkurat nå er det best å være i Norge. Det er bare å holde seg i vannet når det er så varmt, smiler Scheen.

En svett Georg Andal (50) rigger opp det romslige teltet på Ekeberg Camping. Her skal han heie på Bremnes IL fra Bømlo. Foto: Paal Audestad

– Her kommer det til å koke

– Det er forferdelig varmt, men man kan ikke klage, sier Georg Andal (50) fra Bømlo.

Sammen med sønnen Hjalmar (11) setter han opp teltet strategisk tett opp til noen høye trær i utkanten av marken på Ekeberg Camping. De skal være tilskuere på Norway Cup som starter lørdag.

– Her er det skygge til 8–9 på morgenen, mens de som ligger midt på sletten her kommer til å koke så fort solen står opp, forteller han.

Han mener det er mildere her oppe enn nede i byen i dag, og at det er en sval vind her oppe som hjelper. Aftenpostens termometer viser 30,8 grader her klokken 13.40.

Sammen med Kjetil Gåsland (44) representerer de Bremnes IL. Flere busslass med 14 år gamle fotballspillere er på vei over fjellet fra Bømlo, forteller de.

Andal har vært her de siste 4–5 årene.

– Det er stor kontrast til tidligere år. Da har vi vært nærmest frosset med 14–15 grader og regn her.

Les også

Pingvinene i Bergen måtte kjøles ned med is

Ekstra het arbeidsdag

En vannlekkasje for et par dager siden førte til at kommunen måtte legge nye skinner og ny asfalt i krysset mellom Frognerveien og Magnus Bergs gate fredag.

Dermed fikk asfaltarbeider Steinar Jensen det ekstra hett på jobb denne fredagen.

– Dette er jo varmt arbeid samme hva, men det er litt ekstra varmt i dag, sier han.

Steinar Jensen er på jobb for AB Asfalt på Frogner. Foto: Paal Audestad

Aftenpostens termometer viser 31,5 grader her da vi møtte Jensen rett før klokken 13 fredag.

Duringen fra veivalsen ljomer gjennom gatene. Han har vært på jobb siden 05.45 i dag. Svetten sildrer over den bare overkroppen hans.

– Varmen tapper deg

Maskinen gjør for øyeblikket mesteparten av arbeidet, så akkurat nå er det ikke så hardt arbeid, forteller Jensen.

– Men man blir jo sliten uansett. Varmen tapper deg, sier Jensen før han kjøler seg ned med kaldt vann fra vannkranen.

En liten avkjøling hjelper på for Steinar Jensen i ekstremvarmen. Foto: Paal Audestad

Aftenposten traff flere veiarbeidere som slet i sommervarmen i dag som ga uttrykk for at de høye temperaturene ble i meste laget for dem.

– Det ser fryktelig varmt ut?

– Ja, bare se på meg. Jeg kan ikke jobbe mer i dag. Det er helt jævlig, sier en gjennomsvett veiarbeider i forbifarten.

Les også

Global oppvarming, rekorder og blokkeringer i været: Syv ting å vite om ekstremsommeren

Over 40 grader på kafeen

Glasstaket rett over Åpent Bakeri på Vinderen sørger for Syden-temperaturer over kafeen. Akkurat der solstrålene treffer disken, ble det målt mellom 40–41 grader ved 14.30-tiden fredag.

Solen er fast kunde hos Åpent bakeri på Vinderen. Da Aftenposten besøkte kafeen fredag, ble det målt over 40 grader der solen stekte mest. Foto: Wasim Riaz

– Vi sa ifra til ledelsen på torget da det begynte å bli varmt i mai. Da dekket vaktmesteren deler av taket. Og så har vi kjøpt tre vifter. Det kan være lurt å drikke mye vann og ta det litt med ro når det er så varmt, sier daglig leder Clarisse Haushalter smilende.

Hun kommer fra nordvest i Frankrike og har bodd her siden i fjor høst. Der pleier det å være 22–24 grader om sommeren.

– Mine ansatte klager når det er så varmt. Selv jeg klager. Nå hjelper det med vifter. Og så kan jeg trøste meg med at det blir kjøligere fra helgen, sier Haushalter.

Daglig leder Clarisse Haushalter på Åpent bakeri har skaffet vifter til sine ansatte. I likhet med de ansatte synes også Haushalter at det er for varmt på jobben i disse dager. Selv kjøler hun seg ned med et bad på Bygdøy etter jobben. Foto: Wasim Riaz

På grunn av varmen må de ansatte flytte på bakervarene, slik at de ikke står i solsteken.

– Hvordan er temperaturen i kjøleskapet?

– Vi tar tempen hele tiden. Der er det en-to grader, svarer Haushalter og viser termometeret der det står 1,2.

Les også

Åtte konsekvenser av den rekordvarme sommeren

Nå blir det kjøligere

Gunnar Livik, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, hadde ved 18.30-tiden ikke oversikt over alle lokale rekorder.

– Vi vet at det er blitt registrert nye rekorder på flere målestasjoner i Hordaland og Sogn og Fjordane, men vi har ikke full oversikt ennå.

– Hvorfor ble det så varmt?

– Vi har hatt en værsituasjon som gir høye temperaturer. Når det er mye fukt i bakken, blir mye solenergi brukt til å fordampe vannet. I år har det vært ekstra tørt i sommer. Og så har vi nok vært heldig med vindretning og vindstyrke. Det kan også være litt tilfeldigheter her, sier Livik.

Lørdag begynner med fint og varmt vær flere steder, men det blir kjøligere utover dagen, særlig i Oslo-området.

– Vestlandet får en bra start på dagen før en kaldfront kommer fra sør. På Østlandet vil temperaturen begynne å synke tidligere på dagen. På kvelden og natten vil det være mye nedbør. Da kan man få over 20 millimeter enkelte steder, sier Livik.

Publisert