Marit Arnstad tilbake i Regjeringen

Marit Arnstad blir ny samferdselsminister og Trygve Magnus Slagsvold Vedum blir ny landbruksminister.

NYE MEDARBEIDERE
NY STADSRÅD: Marit Arnstad
NY: Marit Arnstad som er ny samferdselsminister
GÅR AV: Magnhild Meltveit Kleppa.
GÅR AV : Lars Peder Brekk
  • Espen Hofoss
  • Elisabeth Rodum
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Landbruksminister Lars Peder Brekk og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa går ut av regjeringen. De blir erstattet av henholdsvis Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad.

Endringene ble gjort i ekstraordinært statsråd i formiddag. Stoltenberg møtte pressen på Slottsplassen klokken 10.15.

Bonde og statsviter

Trygve Slagsvold Vedum (33) er inne i sin andre periode som stortingsrepresentant for Hedmark. Han er nestleder i Senterpartiet, parlamentarisk leder i SP, medlem i utenriks— og forsvarskomiteen, og har bachelorgrad i statsvitenskap.

Marit Arnstad (50) er advokat, og har tidligere vært olje- og energiminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering (1997-2000). Hun var innvalgt på Stortinget for Nord-Trønderlag i 1993-1997 og 2001-2005.

— Med dette får regjeringen to engasjerte og dyktige statsråder, sier Jens Stoltenberg.

— Jeg ser frem til å jobbe med Slagsvold Vedum og Arnstad. Det er to mennesker jeg kjenner godt, som jeg vet er dyktige. Arnstad var sentral i utarbeidelsen av denne regjeringens platform. Slagsvold Vedum kjenner landbruket godt, jobber selv som bonde og har usedvanlig godt humur - en egenskap jeg setter stor pris på, sa Stoltenberg.

Utskiftning skyldes ikke landbrukskonflikt

Statsministeren mener dette er et naturlig tidspunkt for et skifte, slik at de nye statsrådene får sommeren til å forberede seg og sette seg inn i saker.

Han avviser at skiftet av landbruksminister har noe med bruddet i landbruksforhandlingene å gjøre.

— Jeg setter pris på at denne muligheten åpnet seg, og synes det er en spennende utfordring, sa Marit Arnstad etter utnevnelsen.

Hun fikk spørsmål fra Stoltenberg om å stille som statsråd så sent som søndag.

Vil løfte landbruket

Trygve Slagsvold Vedum sier han vil løfte norsk landbruk når han tar over etter landbruksminister og partifelle Lars Peder Brekk.

— Jeg skal snakke opp norsk landbruk. Det er en viktig næring for landet, sier Vedum til NTB. Han påpeker at det er mange utfordringer som venter ham i den nye jobben, spesielt bøndenes inntekter.

— Vi må få mer norsk mat på norske bord og øke matproduksjonen, sier Vedum.

- Var det nødvendig for dere å bytte landbruksminister etter årets landsbruksoppgjør?

— Nei. Det vil alltid være diskusjoner mellom gode venner. Jeg ser frem til å samarbeide med organisasjonene, og fortsette det gode arbeidet.

Fem skifter på tre måneder

Det er bare to og en halv måned siden sist det var rokeringer i den rødgrønne regjeringen. Da var det SV som foretok flere bytter etter at Audun Lysbakken (SV) trakk seg som barne- og likestillingsminister på grunn av rot med økonomiske tildelinger. SV-lederen ble erstattet av Inga Marte Thorkildsen, mens Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås overtok oppgavene til Erik Solheim. Solhjell ble miljøminister, mens Holmås fikk ansvaret for utviklingspolitikken. Samtidig gikk Tora Aasland ut av regjeringen, mens Kristin Halvorsen tok over hele kunnskapsfeltet.

— Jeg har sagt mange ganger før at som statsråd så arbeider du som om du skal være der til evig tid. Samtidig må du også være forberedt på at hver dag kan være den siste. Jeg synes jeg har fått gjort utrolig mye i denne perioden og at dette er et svært godt tidspunkt å gjøre dette på, sier Kleppa til Stavanger Aftenblad i en kommentar til at hun nå går ut av regjeringen.

Publisert: