– Årsaken er at en av de letteste måtene å komme ut av prostitusjonen på, er å frakte over noen jenter selv. I flere saker er det prostituerte kvinner som selv er blitt menneskehandlere, sier Harald Bøhler til Dagbladet.

Må betale tilbake

Han er leder for etterforskningsavsnittet ved seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

De fleste nigerianske kvinnene som jobber på gata i Oslo og andre norske byer, kommer via Spania eller Italia. Hver kvinne må betale rundt 400.000 kroner for å bli fraktet til Europa, og pengene må senere tilbakebetales til bakmennene.

– Vi har sett tette bånd mellom narkotika og prostitusjonsmiljøet, og vi har også sett prostituerte fra Nigeria i Norge som har vært involvert i tapping av minibanker, tyveri av lommebøker og annet, sier Bøhler.

Rammer familien

Flere av kvinnene ble opprinnelig fristet med løfter om jobb, studier, ekteskap og nye muligheter i Europa og opplever at det å snakke med politiet i Norge, kan gå ut over familien i hjemlandet.

Bøhler understreker overfor avisen at de nigerianske kvinnene som kommer til Norge på denne måten, ikke har noe til felles med det norsk-nigerianske miljøet som er etablert her fra før.

– Norsk-nigerianerne har høy utdannelse og er yrkesaktive, og ser på dette som stigmatiserende, sier han.