— Vår linje står ved lag. Det er ikke aktuelt for oss å støtte en borgerlig regjering vi selv ikke er del av, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

Venstres landsmøte åpnet sist helg for å støtte en regjering av Høyre og Frp, selv om partiet helst vil ha en reprise av Kjell Magne Bondeviks andre regjering, da Venstre styrte landet med KrF og Høyre.

Fremskrittspartiet har imidlertid ikke noe ønske om å være fødselshjelper for en slik regjering.

— Bondevik-regjeringen gikk av som tidenes mest upopulære. Tiden hvor de andre partiene på borgerlig side kunne ta støtten fra Fremskrittspartiet for gitt, er for lengst forbi, sier Jensen.

- Døren åpen

Samarbeidsbestrebelsene på borgerlig side vil kreve en solid del av oppmerksomheten når Fremskrittspartiet til helgen samles på Gardermoen til sitt 39. ordinære landsmøte.

Siv Jensen vil selv bruke tid på dette i fredagens landsmøtetale og advarer mot å se på regjeringsspørsmålet som politisk spill.

— Dette handler om politikk. Fremskrittspartiet var det første partiet som åpnet døren for et bredt borgerlig samarbeid. Døren vår står fortsatt åpen for alle de tre ikke-sosialistiske partiene, sier hun.

Landsmøtet vil samle seg om et nytt alternativ til handlingsregelen for oljepengebruk, som Frp aldri har hatt noe til overs for.

Helse- og utdanningspolitikk står også på dagsordenen, i likhet med 33 resolusjonsforslag om alt fra å tillate homoadopsjon og styrke grensekontrollen i Schengen til ultimatum om bompenger ved et eventuelt regjeringssamarbeid og nødvendigheten av en egen havarikommisjon for IKT.

Klimaskepsis

Ett av resolusjonsforslagene tilkjennegir klar skepsis til konklusjonene fra FNs klimapanel om at de globale klimaendringene er menneskeskapt.

— De siste 30 årene har det versert en rekke krisescenarier som er skapt av miljøforkjempere og holdt ved like av den politiske venstresiden. Disse er kraftig overdrevet og til dels uten rot i virkeligheten, heter det i et resolusjonsforslag fra Buskerud Frp.

Siv Jensen vil selv ikke si hva hun mener om resolusjonsforslaget.

— Jeg vil møte diskusjonen på landsmøtet med den nødvendige grad av ydmykhet. Min jobb er å lytte, sier hun.

— Mener du selv at klimaendringene er menneskeskapte?

— Jeg er komfortabel med å representere et parti som tør å utfordre vedtatte sannheter.

Frp-lederen frykter ikke at stemningen blir dårlig i familieselskapene framover, dersom partiet hennes vedtar resolusjonsforslaget fra Buskerud. Siv Jensens søster Nina er som kjent generalsekretær i miljøorganisasjonen WWF-Norge.

— Det blir akkurat like hyggelig som det alltid har vært, sier hun til NTB.

Savner Hagen

For første gang siden 1975 kommer Carl I. Hagen ikke til å delta på et landsmøte i Frp.

— Nå kan de ha et godt landsmøte uten at jeg på noen måte skal forsure det. Når jeg ikke reiser til landsmøtet, er det også fordi jeg ikke har så lyst, sier partilederen gjennom 28 år til Dagsavisen.

Forholdet mellom Hagen og Jensen kjølnet betydelig i høst, hovedsakelig som resultat av at han ikke ble foretrukket som partiets kandidat til Nobelkomiteen.

— Jeg har nok tatt det som skjedde i fjor høst hardere enn mange var klar over, og vil således ikke være en oppmuntrende person på landsmøtet, sier Hagen.

Siv Jensen synes det er synd at partinestoren ikke vil komme.

— Vi vil savne ham, sier hun. (©NTB)