Videoen inneholder blant annet bilder av kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre med påskriften «Åh Allah ødelegg dem og la det være smertefullt». Noen av bildene er tatt mens Støre og kronprinsen hilser på soldater i Afghanistan.

Videoen på drøyt fire minutter er lagt på YouTube under overskriften Demonstrasjon: Norske soldater ut av Afghanistan. Det ligger også en lenke til filmen fra en Facebook-gruppe ved samme navn, som er opprettet i forbindelse med en varslet demonstrasjon foran Stortinget førstkommende fredag.

SMK vil ikke kommentere saken overfor NTB:

— Alle spørsmål om sikkerhet og potensielle trusler henviser vi til politiet.

Ekstrem debatt

Etter det NTB kjenner til, var Politiets sikkerhetstjeneste (PST) allerede tidlig tirsdag morgen orientert om videoen. Det er PST som har ansvaret for den løpende beskyttelsen av myndighetspersoner i Norge, og dermed også medlemmer av regjeringen. Beskyttelsen av kongehuset er det derimot Oslo politidistrikt som har ansvaret for.

Lenken til videoen ble postet natt til tirsdag på Facebook-gruppen med 1.600 medlemmer som skal samle meningsfeller til demonstrasjonen foran Stortinget. Flere kjente profiler står på listen over medlemmer, blant dem skribent og artist Shabana Rehman Gaarder, Saera Khan (Ap) og voldsdømte Arfan Bhatti. Demonstrasjonen er en protest mot Norges engasjement i Afghanistan med krav om å trekke soldatene ut.

Følger med

Innsatsleder Snorre Haugan ved Fellesoperativ seksjon i Oslo opplyser at en 23 år gammel mann er oppgitt som kontaktperson for demonstrasjonen som skal arrangeres av Muslimer mot okkupasjon, men han var tirsdag ettermiddag ikke tilgjengelig på telefon. Politiet opplyser imidlertid at de er kjent med at det har vært ytterliggående meninger på sosiale medier blant dem som sympatiserer med demonstrasjonen.

— Vi har registrert at det har vært en del kontroversielle uttalelser på den siden, men vi har så langt ikke gjort noe i den forbindelse, sier Haugan til NTB.

Han sier på generelt grunnlag at det er straffbart å sette fram trusler og at de skal etterforskes, men han kan ikke si hvilke konkrete skritt politiet vil ta for å finne ut hvem som står bak videoen tirsdag. Om truslene vil føre til økt sikkerhetsoppbud under demonstrasjonen fredag, vil han ikke spekulere på.