Paradiset til Jens ble et helvete

Publisert Publisert

MØTTE PRESSEN: Knut Storberget og Jens Stoltenberg. Bildet er tatt under en pressekonferanse sent i går kveld, Foto: SCANPIX

  • Det er ikke til å begripe. Det er som et mareritt, sier statsminister Jens Stoltenberg om massedrapet på Utøya og terroraksjonen i Oslo.
  • Tron Strand
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Jens Stoltenberg strevde med formuleringene i dag tidligetter at det ble klart at over 80 unge AUF-medlemmer var myrdet på Utøya. På enpressekonferanse i statsministerboligen klokken 8 i morges ga han uttrykk forat sorgen og følelsene er ubeskrivelige:

— Jeg kan ikke få uttrykt med ord hva jeg føler, sier hanog forsøker å forestille seg hav ungdommene har opplevd. En politiskungdomsleir som forvandles til et kaos av «frykt, blod og død», somstatsministeren uttrykker det.

— Det er en nasjonal tragedie, sier han og viser til atstørre ugjerning ikke har funnet sted i Norge siden andre verdenskrig.

Statsministeren er rammet hardt av terrorhandlingen ogskytingen. Kontorbygget hans er knust, han kjente drepte i bombeanslaget og hanregner med å kjenne mange av de drepte på Utøya eller deres foreldre.

— I dag skulle jeg vært på Utøya og talt til de unge.Mange av dem er nå døde, konstaterer han.

For meg er Utøya min ungdoms paradis. I går ble detforvandlet til et helvete. Det er ekstra vondt at et sted jeg har vært hvereneste sommer siden 1974, er utsatt for så grov vold, sier han.

Både statsministeren og justisminister Knut Storberget ersvært forsiktige med å kommentere forhold rundt den siktede 32-åringen. De villa etterforskningen gå sin gang.

Storberget sier at både spørsmål om strafferamme og omovervåkingen av høyreekstreme miljøer vil bli stilt, og at den er en debatt somdet politiske Norge etter hvert må ta.

— Sammenlignet med andre land vil jeg ikke si at vi harnoe stort høyreekstremt problem i Norge, sier Stoltenberg som viser til atgrupperinger tidligere har vært aktive, og at det er politiets oppgave også åfølge høyreekstreme grupperinger.

Samtidig understreker statsministeren at hans tankerførst og fremst går til sårede og pårørende..

— Det er fortsatt mange hardt skadde. Det jobber fortsattpå spreng for å redde liv, sier statsministeren som så snart som mulig i dagønsker å reise til Sundvolden Hotel ved Tyrifjorden hvor mange av de pårørende og overlevende fraUtøya er samlet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

50 barn i Bergen smittet

Det er ingen tegn til at koronaviruset sprer seg på skoler eller i barnehager.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fire personer innlagt på Haukeland

  2. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  3. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  4. – Gamle Bergen er i ferd med å bli en kulturkatastrofe

  5. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  6. Han ble kåret til «Hordalands største talent». Nå har han en usikker fremtid i Brann.