Bergensjenter på klimaturné

Seks syngende jenter fra Hordaland er på klimatokt i Afrika for å få verdenslederne til å redde miljøet.

Publisert Publisert

KLIMAMISJONÆR: Inger Miriam Bertelsen fra Bergen informerer om klimaproblemene og samler inn underskrifter under klimakaravanen som har gått gjennom Afrika siden 6. november. Foto: BERGIT SVEINSEID, KIRKENS NØDHJELP

  • Frode Buanes
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Vi håper at det skal komme en ny og rettferdig klimaavtale. Men hvor realistisk det er, tør jeg ikke svare på, sier Bønes-jenten Marit Skarestad (19) på telefon fra Durban i Sør-Afrika.

Selv om Durban er Sør-Afrikas nest største by med rundt 3,5 millioner innbyggere, er den neppe kjent for nordmenn flest. Men mandag vil hele verdens øyne være rettet mot kystbyen.

Da skal nemlig verdens toppledere møtes for å forsøke å få til en ny klimaavtale (se fakta).

Klimakaravane gjennom Afrika

Marit Skarestad har i lag med fem andre jenter fra Hordaland deltatt på en "klimakaravane" som siden 6. november har sneglet seg gjennom Afrika. Turen har gått fra Nairobi i Kenya, via Tanzania, Malawi, Zambia og Botswana, før endestoppet Durban ble nådd for noen dager siden.

— Vi håper å bli sett, både av ungdom og statsledere. Vi samler inn underskrifter og informerer for å skape bevissthet rundt klimaspørsmål blant ungdom over hele verden. Vi har fått veldig mye positiv respons, og flere har fått lyst til å hjelpe til, forteller Skarestad.

KARAVANE: Turen har gått fra Nairobi til Durban. Foto: BERGIT SVEINSEID, KIRKENS NØDHJELP

Konsert med Desmond Tutu

Grunnen til at Skarestad er med på klimakaravanen, er at hun er medlem av Ten Sing Norway. I tillegg til Ten Sing Norway, består karavanen blant annet av representanter fra Changemaker Norge og 110 afrikanske ungdommer.

Koret fra Norge har sammen med en kenyansk artist og en dansegruppe fra Botswana holdt konserter underveis. På de ulike stoppestedene har ulike lokale artister vært med.

Søndag skal Ten Sing Norway delta på en konsert i regi av antiapartheid-biskop Desmond Tutu. Her vil underskrifter for klimarettferdighet bli overlevert til Sør Afrikas utenriksminister.

Ifølge Skarestad skal konserten holdes på en fotballstadion som tar 50.000 tilskuere.

— Vi håper det kommer så mange som mulig, kanskje 10.000, sier hun.

- Tenker mer på økonomi enn klima

Selv om Skarestad i likhet med svært mange andre håper at toppolitikerne vil vedta effektive og forpliktende tiltak i Durban, er hun en nøktern optimist.

— Hvorfor tror du at det har vist seg så vanskelig å få land til å enes om klimatiltak når forskerne er såpass enstemmige på at noe må gjøres?

— Det skyldes nok at store land som USA og Kina ikke vil minske sine utslipp. De tenker mer på økonomi enn klima. Det påvirker igjen de mindre landene, sier Skarestad.

Vil ha kraftige kutt

Deltakerne på klimakaravanen mener blant annet at verdens samlede klimagassutslipp må reduseres med mer enn 80 prosent i løpet av noen få tiår for å unngå de verste konsekvensene for kloden.

For Norge sin del, mener de at klimagassutslippene må reduseres med 40 prosent fra 1990-nivået innen 2020.

Mens mange av de norske drar hjem på mandag, vil mange av de afrikanske deltakerne på klimakaravanen bli igjen i Durban for å spre sitt klimabudskap.

USA kan stoppe klimafond

Utenriksminister Erik Solheim skal forhandle på Norges vegne i Durban. Jens Stoltenberg vil også etterhvert delta på konferansen, som varer til 9. desember.

solheim.jpg Foto: MORTEN HOLM

Ifølge et notat fra Miljødepartementet vil Norge jobbe for en "en omfattende juridisk bindende klimaavtale under Klimakonvensjonen som er tilstrekkelig ambisiøs til å nå togradersmålet."

Mandagens klimakonferanse er en oppfølging av møtet i Cancùn i Mexico i desember 2010.

Norge har spilt en sentral rolle i utviklingen av Det grønne klimafondet, som etter planen skal sikre finansiering av klimatiltak i u-land. Fondet har vært ett av svært få tiltak man mente det var realistisk å få enighet om i Durban.

Fredag meldte imidlertid avisen Financial Times at USA ikke vil stille seg bak klimafondet.

Hva tror du klimatoppmøtet vil ende med? Si din mening i kommentarfeltet under!

LOKALE: Marte B. Åsen (f.v.), Mari Pedersen, Marit Skarestad, og Kristin Kroken kommer fra Bergen, mens Ten Sing Norway-leder Mari Tesdal Hinze er fra Voss. Sammen har de turnert Afrika i november. Foto: BERGIT SVEINSEID, KIRKENS NØDHJELP

Publisert
BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her stanser politiet en studentfest. – Vi har ikke fått sove på flere netter, sier nabo.

  2. Idrettstopper strekker ut en hånd til Northug: – Døren står åpen

  3. Northug får støtte fra broren: – Kom hjem nå

  4. «Det er greit å være full, men flaut å være ruset. Vi holder oss selv for narr.»

  5. Arnanipatunnelen åpnet etter trafikkuhell

  6. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

  1. Klima