Tirsdag ettermiddag møtte Solberg og hennes nestledere sine forhandlingspartnere i Fremskrittspartiet. De skal nå forhandle fram en regjeringserklæring med utgangspunkt i samarbeidsavtalen de to partiene har inngått med Kristelig Folkeparti og Venstre.

Etter noen timer bak lystette gardiner og lydtett glass i et avsperret bygg på Sundvolden hotell fikk partilederne et kort glimt av høstsolen på vei til pressekonferansen i den gamle Gildehallen på hotellet.

Detaljer

sz671224.jpg

Verken Solberg eller Jensen mente forhandlingene har bydd på tøffe tak — ennå. Men målet er å forhandle fram de viktigste politiske sakene, fortalte Solberg. Og da er detaljene viktige, er Solberg og Jensen enige om.- Det som er viktig er at vi har felles forståelse av det som står i punktene i en erklæring så de ikke blir tolket ulik vei. For jeg har sett regjeringer som har skapt problemer for seg selv ved at de har skrevet seg vekk fra vanskelige spørsmål og så har de gitt forhåpninger som det egentlig ikke var grunnlag for, sier Norges kommende statsminister.

Hun vil unngå «å ha en opprivende strid om rare formuleringer i åtte år slik som regjeringen før oss har hatt.»

På skysstasjonen

At forhandlingen blir holdt på en gammel skysstasjon, på det som er veien mellom Oslo og Bergen, gikk verken pressekorpset eller partilederne - hvorav en hjemmehørende i Bergen - forbi.

Cecilie Laeskogen, som er vertinne - eller hotelldirektør, på Sundvolden, var tydelig på at en av de tingene hun ønsker seg av den nye regjeringen, er bedre samferdsel, og viste til den uferdige E16, som ofte er en trafikkork gjennom Buskerud. For Laeskogen, som er opptatt av næringslivets kår, er det viktigere enn kutt i formuesskatten. Spørsmålet om partiene vil ta hensyn til Laeskogens ønske, ble møtt med et tydelig, men taust mimet «ja» fra Jensen side, før det som trolig blir hennes sjef i regjeringen fikk ordet.

— Det er ikke sånn at skattelettelser har forrang, svarte Solberg.

— Samferdsel er like viktig som en rekke andre ting vi har sagt vi vil prioritere, la Jensen til.

Færre departementer?

De to fikk også spørsmål om hvor mange departementer de ser for seg.

— Det har vi faktisk ikke begynt å diskutere, men i utgangspunktet har vi begge ønsket å se på denne biten, sa Høyre-lederen.

Av annen konkret politikk, gikk Solberg langt i å skrinlegge planen om å innføre karakterer på 5. trinn.

— Det er bare to partier som ønsker det, så det er vanskelig å få flertall for det, sa hun.

22. juli

Valget av møtested var et tema på sosiale medier og også på pressekonferansen tirsdag. Sundvolden hotell var stedet der de overlevende fra Utøya-massakren ble tatt hånd om.

— Jeg mener at de som er mest berørt fra 22. juli har sluttet veldig opp om at vi har valgt dette stedet. Det er jeg veldig glad for, at lederen for støttegruppen og andre som har tilknytning til dette har anerkjent og omfavnet vårt valg av sted, sa Siv Jensen.

Vertinne Cecilie Laeskogen sier de var glad de fikk bidra den gang, og er også glad for å få være vertskap for regjeringsforhandlerne.

— Det er godt at vi får også får andre assosiasjoner knyttet til hotellet, sier hun.