Den sentrale SV-politikeren avviser blankt å gjøre som Erna Solberg ba om torsdag kveld — å be om unnskyldning for at han på Twitter plasserte Frp i samme familie som Sverigedemokratene og Dansk Folkeparti.

Tvert imot, argumenterer Holmås for at han har sine ord i behold.

— Jeg ber ikke om unnskyldning for noe som er sant. Fremskrittspartiet bærer alle de vesentlige trekkene ved å være et høyrepopulistisk parti, sier Holmås på NRKs Politisk kvarter fredag morgen.

Det var onsdag kveld at utviklingsministeren tvitret følgende: «Det er helt naturlig at utlandet oppfatter [Frp] som Norges høyrepopulistiske parti, som Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene.»

Han utdypet torsdag overfor NTB at hans kritikk først og fremst retter seg mot Frps innvandringspolitikk og bistandspolitikk.

— Store likheter

Det er store likheter mellom partiprogrammene til Frp, Sverigedemokratene og Dansk Folkeparti, hevder Holmås. Han mener også Frp kjennetegnes av tre hovedlinjer i sin politikk, som partiet har til felles med de andre europeiske høyrepopulistiske partiene:

  • De er antielitære og setter folket opp mot for eksempel økonomene.
  • De har autoritære standpunkter i spørsmål om strengere straffer og mer disiplin i skole.
  • De setter innvandringsspørsmål og «det nasjonale» høyt på sin politiske agenda. Nestleder Ketil Solvik-Olsen i Frp er på vei inn i regjeringskontorene og mener det «begynner egentlig å bli ganske uinteressant» hva Holmås sier og gjør. Frp er et grasrotorientert parti til høyre på den norske politiske skalaen, poengterer han, og medgir at i enkelte spørsmål er det derfor riktig å beskrive partiet som populistisk.

— Men det Holmås forsøker å gjøre, er å plassere oss i samme bås som partier som står for noe helt annet. Det er også partier som er også på høyresiden i sine lands politiske skalaer, men der ser skalaene helt annerledes ut enn i Norge sier han.

Erna: - Be om unnskyldning

Påtroppende statsminister og Høyre-leder Erna Solberg ga sitt bidrag til debatten torsdag kveld, ved å kalle Holmås «en liten friskus».

Hun konkluderte med at den nåværende utviklingsministeren og kommende stortingsrepresentanten bør be Frp om unnskyldning.

— Jeg tenker at Heikki burde holdt seg for god for det. Han passer av og til ikke munnen sin for å si det rett ut. Han burde vite mye bedre enn dette, sier hun til NRK.

Twitter-meldingen til Holmås må sies å høre hjemme blant de snillere beskrivelsene venstresiden har kommet med av Frp gjennom partiets 40 år lange historie. Det som nå setter sinnene i kok er at meldingen settes i sammenheng med utenlandsk presses omtale av Frp som Anders Behring Breiviks gamle parti, som nå etter valget mandag nå er klare for å få regjeringsmakt.