— Det var et Norwegian-fly på vei fra København til Oslo som ble utsatt for en bombetrussel. Kapteinen valgte å gjennomføre en sikkerhetslanding i Göteborg, bekrefter pressetalsmann Daniel Kirchhoff i Norwegian overfor NTB.

Boeing 737-maskinen med 94 personer om bord landet på Landvetter utenfor Göteborg ved 16.30-tiden fredag.

Det var en av passasjerene som kom med bombetrusselen. Han ble pågrepet og ført ut av flyet i håndjern like før klokken 17, siktet for luftfartssabotasje.

Tidkrevende operasjon

Mannen ble siden brakt til politistasjonen for avhør. Ifølge politiet fastholdt mannen også etter pågripelsen at det er en bombe i bagasjerommet.

Kapteinen bekreftet ifølge politiet at det fantes en mistenkelig gjenstand om bord i flyet. Det ble opprettet en sikkerhetssone på 1000 meter rundt flyet, og både bombeteknikere og bombehunder ble tilkalt.

Fordi ingen bombeteknikere var tilgjengelige i Göteborg, måtte mannskaper tilkalles fra Malmö og Stockholm, skriver nyhetsbyrået TT. Det tok derfor tid før flyet kunne gjennomsøkes.

Fredag kveld var den antatte gjerningsmannens identitet fortsatt ikke kjent. Mannen skal ifølge flere medier ha snakket russisk.

«Krakilsk»

TV 2s reporter Ståle Winterkjær var blant passasjerene. Han forteller at alle ble bedt om å sitte helt stille da flyet landet.

Ifølge Winterkjær var gjerningsmannen «helt krakilsk» da han ble geleidet ut av flyet.

— Han prøvde å løpe fra politiet og prøvde å komme seg bort, sier han til TV 2.

Ifølge reporteren visste ikke passasjerene at det var snakk om en bombetrussel. Men de kabinansatte ga den informasjonen som var nødvendig, og håndteringen var eksemplarisk, mener Winterkjær.

— Vi trodde mannen skulle bli tatt ut først, men så ble vi passasjerer tatt ut, ti og ti om gangen. Alle var rolige da dette skjedde, sier han.

Evakuert

Passasjerene ble evakuert fra flyet og kjørt vekk i busser. Også besetningen ble brakt i sikkerhet. Det er ikke meldt om fysiske skader.

Situasjonen har påvirket trafikken på Landvetter, opplyser flyplasselskapet Swedavia. Både ankommende og utgående trafikk ble i en periode stanset, men ved 18.30-tiden var trafikken kommet i gang igjen.

— Vi kan gjenoppta virksomheten på den delen av rullebanen som ikke er berørt, sier Swedavias pressesjef Klas Nilsson til Aftonbladet.