Arbeiderpartiet øker oppslutningen med 3,2 prosentpoeng til 34,9 prosent på det siste partibarometeret til Dagens Næringsliv. Det samsvarer med bildet som andre maimålinger viser.

— Ap har vært i fremgang nå, fra 30,8 ved valget til 34-35 prosent på flere maimålinger. Kan de nå etablere seg rundt 34-35 prosent er det interessant, spesielt fordi det skjer så kort tid etter at de hadde regjeringsansvaret, sier valgforsker Bernt Aardal til DN.

Aardal påpeker at lederskiftet i partiet ikke synes å ha noen negativ effekt på oppslutningen, og at Ap synes på tjene på at Venstre og KrF ikke sitter i regjering. Det gir spillerom i Stortinget, slik som i Utsira-saken og jordbruksforhandlingene, påpeker han.

Regjeringens støttepartier ligger stabilt på 5,4 prosent (KrF) og 5,9 (V) prosent, mens Høyre og Fremskrittspartiet taper oppslutning på henholdsvis 0,6 og 3,2 prosentpoeng og får 28,6 og 16,3 prosent på målingen. Det betyr at denne blokken samlet ville fått 92 mandater - og dermed klart flertall i Stortinget - hvis målingen var valgresultatet.

SV går tilbake 0,8 prosentpoeng til 4,1 prosent og Senterpartiet taper 0,4 prosentpoeng og får 5,5 prosent. Dermed ville de rødgrønne vært langt fra flertallet, med bare 75 mandater.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) går tilbake 0,5 prosentpoeng til 2,8 prosent og Rødt fram 0,4 prosentpoeng til 1,1 prosents oppslutning. (©NTB)