Odd Reidar Humlegård ny politidirektør

Faremo holder pressekonferanse nå.

Publisert Publisert

NY POLITIDIREKTØR: Odd Reidar Humlegård. Foto: SCANPIX

  • Camilla Aadland
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Øystein Mæland fratrådte i går sin stilling som politidirektør. Det er et meget viktig arbeid som skal gjøres i Politidirektoratet. Beredskapen skal styrkes, derfor har jeg i dag innbeordret Odd Reidar Humlegård i stillingen som politidirektør, sier justisminister Grete Faremo.

Humlegård kommer fra stillingen som Kripossjef, og har også vært sjef for Utrykningspolitiet. Han er jussutdannet, og har bakgrunn fra Forsvaret.

Han tiltrer allerede førstkommende mandag.

Les også

- Som lyn fra klar himmel

Les også

Mæland går av som politidirektør

Fikk spørsmål om habilitet

— Jeg har ikke vært der at jeg har vurdert om noen må gå, heller ikke Mæland. Men jeg så at alvoret i rapporten gjorde det umulig å utelukke personalmessige konsekvenser, sier Faremo.

Hun vurderte seg selv som habil, også etter at hun tiltrådte som justisminister.

— Men jeg måtte ha klarhet i dette etter at jeg fikk flere spørsmål om min egen habilitet. Da lovavdelingen sa jeg var nær opp til inhabil i forhold til de tjenestemessige forholdene knyttet til Mæland, valgte jeg å erklære meg inhabil, sier justisministeren.

Les også

- Dette setter arbeidet med å reformere politiet langt tilbake

Hadde ikke bestemt seg

VG skriver i dag at Faremo hadde planer om å sparke politidirektøren.

«Så vidt vi forstår, inkluderer saken spørsmål om departementet skal gå inn for at politidirektørens tjenesteforhold skal avsluttes», skriver Justisdepartementets lovavdeling i brevet til statsråden, ifølge VG.

Faremo vil ikke innrømme at hun hadde tenkt å be Mæland gå, men hun mente likevel det var riktig å vurdere sin habilitet.

— Når det ikke kan utelukkes at personalspørsmål også kunne føre til at politidirektøren i ytterste konsekvens måtte gå, synes jeg ikke det er vanskelig å forstå at lovavdelingen har tatt en slik tilnærming., sier hun.

Justisministeren har fått kritikk for måten hun har behandlet Mæland på. Hun fikk flere spørsmål om dette på pressekonferansen.

— Jeg har snakket med Øystein Mæland i dag morges. Jeg tror dette er en vanskelig dag både for ham og meg, på samme måte som dagen i går var det, sier hun.

Skal få inn flere personer

Faremo annonserte i går at politidirektør Øysteins Mæland trakk seg som politidirektør på direkten på NRK. Tidligere på dagen undersøkte hun sin egen habilitet, og konkluderte med at hun var inhabil.

I en pressemelding fra Justisdepartementet heter det at det vil bli etablert et bredt anlagt endringsprogram for blant annet å følge opp 22. juli-kommisjonens rapport.

Det vil også bli innbeordret ytterligere ressurspersoner. Politidirektørens ledergruppe vil bli utvidet for å forsterke kompetanse og gjennomføringskraft i politiets øverste ledelse.

- Blanke ark og bred erfaring

Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen og spesialist innen blant annet terrorisme, snakket om Humlegård til Aftenposten tidligere i dag, før det ble kjent at han får toppjobben i politiet.

Da sa han dette:

— Han er en markant og sterk leder som blir satt veldig pris på og nyter stor tillit og respekt internt i politiet. Han har evne til å snakke med folk, er lite kontroversiell, men nyskapende og kunnskapsorientert. Og han har et uplettet forhold til 22. juli. Hans svakhet er at han mangler erfaring fra de politiske prosessene i den sentrale politiledelsen og Justisdepartementet. Men han kan stille med blanke ark og bred erfaring.

- Løper fra ansvar

Frp-leder Siv Jensen betegner Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård som et solid navn som ny politidirektør. Men hun mener utnevnelsen ikke løser de grunnleggende utfordringene politiet står overfor.

– Det virker som Faremo er ute etter å fjerne fokus rundt eget ansvar. Det å legge skylden nedover i systemet er ikke å ta ansvar, det er å løpe fra ansvaret hun og regjeringen åpenbart har, sier Jensen til NTB.

Publisert