Navngir politifolk i Fritz Moen-bok

I en ny bok navngir privatetterforsker Tore Sandberg politifolk, statsadvokater og dommere som han mener fortjener kritikk i Fritz Moen-saken.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

– Jeg ser ingen grunn til at jeg skulle anonymisere sentrale aktører i saken når jeg redegjør for deres rolle. Det kan umulig være verre enn at Fritz Moen ble stigmatisert i 30 år for ugjerninger han ikke hadde begått, sier Sandberg til VG.

I boken omtaler han et tosifret antall personer i politiet og i rettsvesenet.

– Blir sikkert ubehagelig

Og han utelukker ikke at enkelte kan oppleve boken som ubehagelig.

– Det kan sikkert oppleves ubehagelig for noen. Men hvis noen frykter for denne boken, må det jo være fordi de angrer på et eller annet, sier Sandberg.

Politiets etterforskningsleder i saken, Magnar Solberg, ønsker ikke å kommentere boken overfor VG. Men han har tidligere tatt selvkritikk for sitt arbeid i saken.

Vil ha riksrettssak

Tore Sandberg vil også ha riksrettssak mot tre høyesterettsdommere, som han har anmeldt. Han mener de tre dommerne handlet mot bedre vitende og utviste grov uforstand i tjenesten i Fritz Moen-saken.

— Hvis Odelstinget ikke åpner for riksrettssak mot dem, kan vi like gjerne legge ned hele riksrettssystemet. Høyesterettsdommere må også tåle å svare på enkle spørsmål og begrunne det de skriver, sa Sandberg til VG tidligere i år.

Anmeldelsen mot de tre høyesterettsdommerne er ennå ikke er behandlet av Odelstinget, som er påtalemyndighet i saker der høyesterettsdommere anmeldes.

Kritikk etter gransking

I sommer la utvalget som har gransket Fritz Moen-saken frem sin rapport for justisminister Knut Storberget (Ap). I rapporten får politi og påtalemyndighet krass kritikk for å ha brutt objektivitetsprinsippet flere ganger. Granskingsutvalget har også foreslått flere regelendringer.

Publisert