Gratis frukt og lengre dager

Ungdomsskoleelevene får gratis frukt og grønt. De yngste elevene må bli lenger på skolen. Noen av dem får til og med skolemat, lover regjeringen.

  • Krister Clausen Hoaas
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Fra høsten skal nesten alle elever i grunnskolen få epler og gulrøtter på skolen. Det vil regjeringen bruke 87 millioner kroner på. Forslaget fremmes i revidert nasjonalbudsjett.

Det er rene ungdomsskoler (8.–10. trinn) og skoler med alle trinn (1.–10. trinn) som starter opp regjeringens satsing på frukt og grønt.

– Dette vil være et viktig bidrag for å gi elever et bedre kosthold og gjennom det også mer læringsutbytte, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal i en pressemelding.

Undersøkelser viser at det er elever på ungdomstrinnet som har det dårligste kostholdet. Denne elevgruppen vil ha størst nytte av gratis frukt og grønt, og derfor er det riktig å starte med ungdomsskoleelevene.

Ordningen vil omfatte om lag 285 000 elever. Det er skoleeierne, altså kommunene, som vil få det praktiske ansvaret med å gjennomføre ordningen.

I revidert nasjonalbudsjett varler regjeringen også at de vil teste ut forskjellige ordninger med skolemat.

De yngste elevene får ikke gratis frukt i denne omgang, de må ta til takke med lengre dager på skolen i stedet. Det skal gjennomføres en rekke forsøk med utvidet skoledag gjennom skoleåret 2007–2008. I forslaget til revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å bevilge 23 millioner kroner til dette. Forsøkene innebærer økt timetall på 1.– 4. trinn, leksehjelp og fysisk aktivitet

Utvidet skoledag er et sentralt virkemiddel for å øke elevenes læringsutbytte, men også for å utjevne de forskjellene i læringsutbytte som ofte har sammenheng med sosial bakgrunn, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Faren sa han ville hjem. Så oppdaget datteren at flere bilder av ham var slettet.

Noe av det siste som skjedde, var en bankoverføring. Reidar Sandanger klaget sin nød til banken hjemme i Sauda.

Mest lest akkurat nå

  1. Ras stenger vei mellom Vikøyri og Arnafjord

  2. Her skal de bygge ny gå­gate til Nygårds­høyden

  3. – Jeg er født i Norge, men tror aldri jeg vil føle meg norsk

  4. Smitteutbrudd i Bergens største barnehage

  5. Fortviler over at spekkhoggerne ikke får fred: – Sirklet rundt dem i høy fart

  6. Kameratene nektet først for at de var utsatt for overgrep. Så gjorde de helomvending.