Store materielle skader i storbrann i Oslo

Storbrannen i taufabrikken på Helsfyr i Oslo søndag ettermiddag spredte seg til tre boligblokker. Flere leiligheter ble fullstendig utbrent, men ingen personer ble skadd.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Det var like etter klokken 15.30 søndag at det tok fyr i en 300 meter lang bygning som tilhører taufabrikken Timms Reperbane på Helsfyr. Flammene spredte seg raskt gjennom hekker og vegetasjon til et større borettslag med en rekke boligblokker like ved.

– Brannen smittet over til tre boligblokker i Agmund Bolts Vei. Noen leiligheter har fått svært store brannskader, opplyser Rolf Nordberg ved 110-sentralen i Oslo brann— og redningsetat til NTB.

Vanskelig etterforskning

Oslo-politiets brannteknikere rykket søndag kveld inn i ruinene for å starte undersøkelsene for å klarlegge hva som var brannårsaken og finne ut hvor brannen startet.

– Det er 300 meter med brannrester å spa seg igjennom. Det tar nok en god stund før vi kan si noe sikkert om brannårsaken, sier Roger Hjertø på sentralvakta i Oslo politidistrikt.

Brannen utviklet seg svært raskt, noe som trolig skyldtes at det lå flere tonn med syntetisk tau i den gamle trebygningen. Da tauet brant, skapte det kraftig røyk som var synlig over hele Oslo.

Brannvesenet hadde i 17.30-tiden full kontroll over situasjonen, men kom til å drive etterslukking gjennom hele natten, fikk NTB opplyst.

Ingen skadd

Ifølge både brann-, politi- og ambulansepersonell på stedet ble ingen personer skadd i brannen.

– Vi har ikke fått meldinger om personskader, konstaterer Rolf Nordberg.

Rundt 150 mennesker i et område i en radius på 300-400 meter ble evakuert. Men da brannvesenet fikk kontroll over situasjonen litt senere, ble de fleste sluppet tilbake igjen.

– Men nå som brannen er slukket og situasjonen er under kontroll, er det fortsatt 35-40 personer som er evakuert, sier politiets innsatsleder Arve Røtterud til NTB.

Helt utbrent

Brannvesenet fikk melding om brannen klokken 15.43. Politiet ble varslet fem minutter senere.

Mens et stort antall brannfolk fra fire politidistrikter i 16-17-tiden ennå jobbet intenst med å få kontroll over situasjonen, var det synlig brann i flere verandaer i alle de fire etasjene i den blokken som ligger nærmest taufabrikken. Ifølge politiet ble fire-fem av leilighetene helt utbrent, mens mange andre har fått røykskader.

I samarbeid med Oslo kommune sørget politiet for et midlertidig sted å bo for dem som ikke kunne flytte hjem.

Eksplosjonsfare

Hele reperbanebygningen ble fullstendig utbrent. Også et garasjeanlegg som tilhører blokkene i Agmund Bolts Vei tok fyr. Her var det bare takplatene igjen og en rekke biler var fullstendig ødelagt av flammene.

Brannvesenet fryktet en stund at en dieseltank på industriområdet utgjorde eksplosjonsfare, men etter nedkjøling viste det seg at tanken var tom.

Brannvesenet i Nedre Romerike, Asker og Bærum og Nordre Follo bisto i det omfattende slukkingsarbeidet. Oslo brann- og redningsetat kalte også inn ekstra mannskaper som har fri, såkalte frimannskaper.

Det var sterk røykutvikling da det brøt ut brann i Oslo søndag. Brannen spredte seg til flere leiligheter i nærheten.
Politiet måtte evakuere hele brannområdet for mennesker. Ifølge politiets innsatsleder Arve Røtterud kan det være et tresifret antall personer som ble evakuert under brannen på Helsfyr søndag ettermiddag.
Publisert: