11 tatt i politiaksjon mot okkupanter i Hauskvartalet

Det blir døgnkontinuerlig vakthold ved Hauskvartalet i Oslo for å forhindre at området blir okkupert på nytt.

AKSJONERTE: Politiet og Namsfogden gikk til aksjon tidlig onsdag morgen.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I alt 11 personer er anholdt etter at de nektet å etterkomme pålegg fra politiet, og fem personer er bortvist fra stedet, etter at en rekke husokkupanter hadde forskanset seg inne i Hausmanns gate 42. Aksjonen gikk relativt rolig for seg, opplyser politiet.

Ifølge politiet var det mellom 30 og 40 personer som oppholdt seg inne i bygården, men flere tok trolig tilhold i andre bygg før politiet kom til stedet onsdag morgen.

— Vi har blant annet funnet kanner med bensin og en molotovcocktail, sier innsatsleder Arve Røtterud i Oslo politidistrikt til NTB.

Bisto namsfogden

Namsfogden har på vegne av Oslo kommune fått rettens kjennelse til å kaste ut personer fra adressene Brenneriveien 1 og Hausmanns gate 42.

Politiet understreker at onsdagens aksjon ikke omfatter Kulturhuset Hausmania, som har adresse Hausmanns gate 40. Dette huset er heller ikke omfattet av rettens kjennelse.

I 7-tiden onsdag morgen bekreftet politiet at alle okkupantene var kastet ut. Det gjensto imidlertid rydding, blant annet av materialer som var brukt til barrikadebygging.

— Vi har blitt møtt med litt motstand som vi måtte rydde unna for å komme oss inn. Hele tomten skal ryddes, sier Røtterud.

Slepes bort

I Hausmanns gate 42 hadde ni personer barrikadert seg og lenket seg fast med kraftige kjettinger, ifølge Røtterud. Hausmanns gate 42 er murt igjen, og det er farlig å oppholde seg der.

‒Vi bistår Namsfogden slik at de kan gjennomføre sitt oppdrag på en god og trygg måte. Det vil vi gjøre på en så skånsom måte som mulig. Vi ønsker ingen skader på verken okkupanter eller tjenestepersoner, sier fungerende stabssjef Martin Strand i Oslo politidistrikt, under aksjonen.

Hele området rundt de aktuelle byggene ble sperret av. Politiet brukte blant annet en gravemaskin for å rive en lettvegg. Det er funnet en dør med pigger, som politiet mener var satt opp som en felle for dem.

Døgnkontinuerlig vakt

Det vil bli satt opp fysiske sperringer ved bygningen, og det blir også vakthold på stedet, opplyser Eskild Bråten, direktør for Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune.

— Vi kommer til å ha døgnkontinuerlig vakthold og skal prøve å påse at det ikke er mulig å ta seg inn på eiendommen igjen. Etter at området er ryddet vil vi gå gjennom bygget, som har vært murt igjen i seks år, sier Bråten.

Han forteller videre at kommunen har bestilt store og tunge blomsterurner, og at blomsterinstallasjonene etter hvert skal fylle plassen som har huset okkupantene.

- Har forsøkt dialog

Politiet sier de i flere uker har forsøkt å gå i dialog med okkupantene uten å lykkes. De som oppholder seg ulovlig på området, er kjent med vedtakene og tidsfristene og at de risikerer å bli fjernet av politiet.

Politiet fortsatte onsdag morgen med å taue bort campingvogner som var brukt av okkupantene og med rydding av området.

Publisert