Treholt-saken gjenopptas

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker besluttet fredag å gjenoppta behandlingen av Treholt-saken.

  • Aftenposten.no
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Jeg er meget fornøyd, sier Arne Treholt til Aftenposten.no.

Treholt har prøvd å få tatt opp saken sin flere ganger, senest i 2005. I 2008 forkastet kommisjonen denne begjæringen fordi «det ikke foreligger nye bevis eller omstendigheter som synes egnet til å føre til frifinnelse».

Vil sjekke påstandene

Kommisjonens leder Helen Sæter trakk frem påstander som er fremsatt i boken «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken» som avgjørende for at saken nå tas opp til ny behandling.

— Det er svært alvorlige beskyldninger som har kommet frem, både for den konkrete saken og for rettsstaten Norge, sa Sæter.

Ifølge Sæter har partene i saken gitt sin tilslutning til at begjæringen tas opp til ny behandling. Saken har høy prioritet, og arbeidet starter allerede over helgen.

— Vi understreker at vi på dette tidspunkt ikke har noen oppfatning om holdbarheten i det som har fremkommet av påstander, sa Sæter.

Fornøyd

Riksadvokaten sier seg fornøyd med Kommisjonens beslutning.

Selv om Busch opprinnelig ba om å få vurdert de nye opplysningene knyttet til det såkalte pengebeviset, sier han i en kommentar at beslutningen i Kommisjonen er i tråd med riksadvokatens anmodning.

Han mener kommisjonen ved å gjenoppta begjæringen som Arne Treholt fremsatte i 2005, vil føre til at behandlingen nå kommer inn på rett spor.

Ørefik

Like etter ankomst til Gardermoen fredag ettermiddag fikk spiondømte Arne Treholt en orientering på telefonen om hva som er Gjenopptakelseskommisjonens konklusjon.

— Det som kommer, er en ørefik til riksadvokaten, var Treholts umiddelbare reaksjon overfor NTB etter samtalen.

Treholt kom fra Stockholm fredag ettermiddag, knapt halvannen time før Gjenopptakelseskommisjonen klokken 15 skulle si ja eller nei til gjenåpning av spionsaken mot ham.

Les også

Treholts ekskone bryter tausheten

Les også

Anne Holt til Treholt: - Du svek Norge

Saken oppdateres.

Publisert