Datatilsynet skriver i et brev til Sandnes Taxi og Stavanger Taxi at kontinuerlig videoovervåking fra passasjeren setter seg inn og til turen er over, ikke er lov, melder Aftenposten.

Datatilsynet godtar at det blir tatt et stillbilde av passasjeren ved begynnelsen og slutten av turen, samt at sjåføren har mulighet til å trykke på en alarmknapp som starter videoovervåking dersom vedkommende føler seg truet.

Drosjetur er annerledes

Personvernnemda har tillatt videoovervåking på buss og tog, men Datatilsynet mener at en drosjetur er annerledes.

— Taxien transporterer mennesker i situasjoner eller tilstander som ikke ønskes festet til film, skriver Datatilsynet og viser til personer som må til legevakt eller er på vei hjem etter en bytur. Dessuten venter kundene ifølge tilsynet å være mer private enn når de benytter offentlig transport.

Sandes Taxi har benyttet kontinuerlig videoovervåking av drosjekundene i tre år og vurderer å anke saken inn for personvernnemda.

- Handler om sikkerhet

— Dette har med sikkerheten til både sjåføren og passasjerene å gjøre. Det er flere saker hvor politiet har fått viktige bevis fra kameraene, sier daglig leder Egil Handeland, som også er kritisk til alarmknapp med videoovervåking.

— Det som burde ha blitt filmet, har kanskje skjedd før knappen blir trykket inn. Og om det skulle være en sjåfør som vil beføle en passasjer, vil sjåføren trykke inn alarmen først? spør Handeland.