BT dekket Lunds pressekonferanse sent torsdag kveld direkte:

23.01: På spørsmål om en journalist om hvorfor det er så vanskelig å kunne informere om en militæraksjon som etter alt og dømme er avsluttet, svarer Lund:

— Vi har ikke et bilde vi kan kommunisere til omverdenen. Hvis vi får inn mer informasjon, vil vi gå ut med den i morgen tidlig.

22.59: Helge Lunds svar til pressen bærer vitnesbyrd om at heller ikke Statoil vet hva som er resultatet etter den algeriske hærens stormangrep mot gassanlegget. Det har i hele dag kommet en rekke sprikende og tildels motsigende opplysninger om antall drepte.

22.56: Konsernsjefen sier han ikke vil gå inn på hva de pårørende mener om dagens militæraksjon mot gassanlegget.

- Mitt viktigste budskap er at jeg, statoil og norske myndigheter jobber for å skaffe best mulig informasjon om hvordan det går med deres nærmest, sier han.

22.53: Lund sier han ikke har kunnet gi noe mer avklarende informasjon til de pårørende på Kokstad. På spørsmål om hvordan han selv opplever møtet med gislenes familie, svarer Statoil-sjefen:

- De er i en utrolig vanskelig situasjon. Samtidig har vi hatt gode samtaler, og de er interesserte i å vite mer om hvordan vi jobber for å få verifisert informasjon.

22.51: - Vi vil ikke gå ut med informasjon før vi kan verifisere den. Det har vært vår strategi hele veien. De pårørende vil gjerne ha presis informasjon, men det kan vi ikke gi dem. Da er det nest beste vi kan gjøre for dem å være her for dem som medmennesker, sier Lund.

22.46: Pressekonferansen med Helge Lund er nå i gang. Han sier pårørendesenteret kommer til å fortsette arbeidet fremover, og at han selv blir der i natt.

— Det er som mange av dere har sett, meldt om omkomne blant gislene. Dette er ennå ikke bekreftet, sa Lund på en pressekonferanse i Stavanger tidligere på kvelden.

— Vi er derfor i en situasjon der vi ikke vet om vi kommer til å få alle våre kollegaer trygt hjem. Alt vårt fokus er rettet mot å bringe klarhet i denne situasjonen, sa lund.

- Våre tanker går til familiene

Situasjonen er uavklart og uoversiktlig, også for Statoil, sa Lund, som etter pressekonferansen i Stavanger reiste til Bergen for å møte de pårørende.

I tillegg til de fem som kom seg i sikkerhet onsdag, er ytterligere tre algeriske medarbeidere nå brakt i sikkerhet.

— Situasjonen er fortsatt uklar for de øvrige ni norske ansatte, sier Lund.

— Våre tanker går først og fremst til disse medarbeiderne og deres familier, sier han.

Flys hjem

Konsernsjefen opplyser at de arbeider med å få sendt fly til Algerie for å bringe selskapets ansatte hjem.

Tre fly er klare i tillegg til det flyet regjeringen sender sørover. I likhet med statsministeren, sa Lund at han ikke kunne bekrefte noe som helst om de ni gislenes situasjon, men innrømmet også at han ikke kunne være sikker på at alle ville komme levende hjem.

Lund bekreftet at i alt 40 Statoil-ansatte skal bringes hjem fra Algerie. De kommer i tillegg til de 17 ansatte ved gassanlegget som har vært direkte involvert i aksjonen.

Han la til at Statoil gjør grundige risikovurderinger for alle anlegg i utlandet og i Norge, men tar de 40 hjem fordi situasjonen er så uavklart. Han avslo å si noe om sin tillit til at algeriske myndigheter kunne håndtere sikkerheten ved olje og gassanleggene akkurat nå.

MØTER PÅRØRENDE: Statoil-sjef Helge Lund ankom selskapets pårørendesenter på Kokstad ved 21.15-tiden torsdag kveld.
Tor Høvik